Polipropilena este un material foarte utilizat in instalatiile sanitare si termice, atat pe proprietati comerciale cat si private. Dar de ce? Ca orice alt material din aceasta categorie, polipropilena prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. In acest articol, scopul nostru este sa intelegem putin mai bine avantajele folosirii tevilor PPR in instalatiile sanitare sau termice.
Care sunt motivele pentru care ai alege polipropilena, in locul cuprului, al PVC-ului, sau al altor materiale similare?
Ei bine…
Orice producator de teava PPR iti va spune mandru ca polipropilena este un material avantajos cand construiesti o instalatie termica (cum ar fi incalzirea prin calorifer, incalzirea ingropata in pardoseala, sau chiar instalatia sanitara cu apa calda).
De ce?
Pentru ca polipropilena se bucura de o rezistenta sporita la temperaturi ridicate. Deoarece punctul de topire al PPR-ului este undeva intre 160 si 166 de grade Celsius, nu exista riscuri in transportatea apei calde. Stai linistit, deoarece apa calda din calorifer, sau cea de la robinet nu ating astfel de temperaturi, iar instalatia ta PPR este in siguranta.
Un alt motiv pentru care sa alegem polipropilena teava este ca aceasta rezista si presiunilor inalte. Deoarece un sistem de incalzire functioneaza, in mare, pe baza de presiune, aceasta este o veste foarte buna.
Iar daca tot vorbim de instalatii de incalzire, trebuie mentionat si faptul ca alte materiale de teava, cum ar fi cuprul, pot duce la reactii adverse sau chiar periculoase in anumite tipuri de calorifere (cele care contin aluminiu). Polipropilena, pe de alta parte, nu prezinta niciun fel de risc.
O teava apa PPR este de preferat si datorita rezistentei sporite la coroziune. De obicei, instalatiile pe baza de apa calda nu transporta doar apa respectiva, ci trebuie sa faca fata si la diversi agenti chimici. In umra acestei expuneri, exista riscul de coroziune, in materiale precum cuprul, dar nu si in cazul polipropilenei.
Daca sistemul tau de incalzire este conectat, ca majoritatea, la sistemul centralizat, atunci ideala ar fi o instalatie din polipropilena, pentru a evita coroziunea chimica.
Polipropilena este un material foarte flexibil si maleabil, ceea ce face ca montarea sa sa fie si simpla si foarte rapida. Totodata, in ciuda acestei flexibilitati de invidiat, PPR-ul este un material foarte rezistent, astfel ca nu compromiti siguranta sau randamentul instalatiei de dragul vitezei.
Sigur te gandesti ca problema ar trebui sa fie cu apa calda, nu? Ei bine, nu e chiar asa. Exista avantaje si in folosirea polipropilenei in sistemul cu apa calda, insa un beneficiu inedit al polipropilenei este ca poate transporta si apa rece.
Aici vorbim de tevile PPR simple, care nu sunt pe baza de insertie, fiind ideale pentru sistemele cu apa rece, cum ar fi sisteme de alimentare cu apa potabila.
Un alt aspect pe care trebuie sa-l luam in considerare atunci cand alegem materialele pentru instalatia sanitara sau termica este transferul termic. Spre deosebire de alte materiale, polipropilena (anume teava cu insertie) are un transfer termic foarte scazut, adica nu se pierde multa caldura la transport. Implicit, apa care ajunge la tine in robinet sau in calorifer e si ea mai calda.
Desi acest efect poate fi obtinut si cu alte materiale, acestea necesita foarte multa termoizolare, ceea ce reprezinta un cost in plus, spre deosebire de PPR.
Nu in ultimul rand, polipropilena ofera un pret foarte avantajos (cu pana la 20% mai mic decat cuprul), fara a pierde din randament, durabilitate, eficienta, sau alte beneficii.
Acestor beneficii li se mai adauga si altele, insa dupa parerea noastra, astea ar fi motivele principale pentru care sa alegi PPR-ul pentru instalatiile din casa ta.