0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Desfundare țevi (chiuvetă/canalizare) - Metode eficiente

Țevile sunt elementele esențiale ale rețelelor de transmitere și circulare a fluidelor, iar importanța lor este observabilă în orice domeniu. Țevile pot fi folosite pentru alimentări cu apă rece sau caldă sau pentru evacuarea sau eliminarea apelor uzate, cum ar fi cazul țevilor de chiuvete, rigole și canalizare. De asemenea, țevile sunt indispensabile pentru buna funcționare a locuințelor, în cazul segmentului rezidențial, dar și în cazul construcțiilor industriale sau agricole. 

Pentru că țevile se întind pe suprafețe vaste, iar uneori rețeaua presupune și trecerea acestora prin elemente de construcții sau sol, pot apărea și dificultăți în utilizare, cum ar fi situația înfundării acestora. Află din acest material care sunt cauzele înfundării țevilor, dar și cele mai bune soluții pe care le poți alege pentru prevenție, reparație sau desfundare tevi. 

De ce se înfundă țevile? 

Există mai multe cauze ce pot conduce la înfundarea țevilor, iar uneori putem vorbi despre situații de utilizare deficitară a sistemului, iar în alte cazuri de simple situații accidentale. Țevile se pot înfunda ca urmare a depunerilor de calcar sau mâncare, ca urmare a deșeurilor rezultate după spălare sau, dacă vorbim de chiuvete de baie, din cauza firelor de păr care cad în mod normal.

Înfundarea chiuvetei și a țevilor de la bucătărie 

În general țevile de la bucătărie sunt predispuse la pericolul înfundării, deoarece majoritatea proceselor de curățare se fac aici, iar în plus utilizarea este cu mult mai frecventă decât în cazul băilor. 

Chiuvetele ar trebui protejate prin site speciale care să rețină eventualele impurități și resturi alimentare, astfel încât acestea să nu ajungă în interiorul țevilor. Odată ajunse acolo apare pericolul de colmatare și înfundare a țevilor, caz în care este nevoie să folosești produse sau dispozitive speciale de desfundare țevi.

Înfundarea chiuvetei și scurgerilor de la baie

Băile au o problemă majoră în ceea ce privește depunerile și impuritățile. Folosim zilnic chiuveta pentru procese de igienă, iar în consecință, deși exista un sifon menit să protejeze țevile, în realitate acest 

Din acest motiv este importantă folosirea unor țevi performante, care să ofere rezistențe mecanice ridicate, dar și o rezistență bună la temperaturi ridicate. Țevile care au aceste caracteristici sunt țevile ppr cu fibră compozită, mult mai ieftine decât țevile din cupru și cu rezistențe comparabile cu acestea.

În plus țevile ppr cu fibră compozită sunt rezistente la coroziune și au un grad mare de durabilitate, sunt ușor de instalat și în caz că folosești o soluție de desfundat chiuveta nu va trebui să te temi că aceasta va impacta funcționarea sistemului sau rețelei de țevi. Nu în ultimul rând, țevile ppr cu fibră compozită sunt estetice și ușor de întreținut, oferindu-ți posibilitatea de a configura sistemul și traseul țevilor în funcție de nevoile tale. 

Cum putem desfunda țevile cu soluții preparate în casă 

Unele situații de desfundare țevi presupun doar folosirea unor produse care să aibă rolul de a dizolva resturile, astfel încât acestea să fie eliminate. În acest sens pot fi folosite și produse preparate în casă, care să aibă o acțiune mai blândă și care să curețe, doar că uneori eficiența acestora s-ar putea să nu fie la fel de bună precum în cazul soluțiilor profesionale. 

Desfundă țevile cu bicarbonat de sodiu, oțet și apă fiartă 

Cea mai simplă soluție pentru desfundat chiuveta și probabil și cea mai cunoscută este folosirea bicarbonatului de sodiu cu oțet și apă fiartă. Pașii sunt următorii: adaugă bicarbonat de sodiu de preferat cât mai în interiorul țevilor (este nevoie ca zona scurgerii să fie uscată), iar mai apoi toarnă oțet. Cele două produse vor avea o reacție imediată, pentru că oțetul activează bicarbonatul, iar compusul este o spumă care are rol de dizolvare și curățare a impurităților. După ce spuma s-a format, este recomandat să o lași să acțiuneze circa 10 minute, după care poți adăuga o cantitate generoasă de apă fiartă, ce va avea rolul de a curăța țevile de spumă și impuritățile dizolvate. 

Desfundă țevile cu sare, borax și oțet 

Pe același principiu ca și în cazul bicarbonatului, poți amesteca un bol de sare, un bol de borax și jumătate de bol de oțet, iar amestecul toarnă-l în zona scurgerii, lăsându-l să acționeze timp de circa 30 de minute. La final adaugă de asemenea apă fiartă pentru a curăța foarte bine țevile. 

Desfundă țevile cu bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie și apă fiartă 

Zeama de lămâie are un efect similar cu cel al oțetului, datorită acidității sale. Practic tot ce trebuie să faci este să adaugi bicarbonat, circa o cană de zeamă de lămâie peste și să lași să acționeze circa 30 de minute. Apiu adaugă apă fiartă și clătește bine țevile. 

Desfundă țevile cu apă clototită și detergent de vase

Apa clocotită poate avea efecte benefice asupra țevilor în sensul că ajută la curățarea depunerilor și a resturilor alimentare, însă trebuie să ai grijă pentru că la nivelul chiuvetei există și garnituri care s-ar putea defecta din cauza temperaturii foarte mare. Poți adăuga apă clocotită și detergent de vase în țevi, însă va trebui să inspectezi foarte bine rețeaua de tevi pentru a te asigura că nu le deteriorezi termic.

Desfundă țevile cu sodă caustică

Soda caustică poate fi utilă pentru curățarea țevilor de depuneri, deoarece are un puternic efect degresant, însă în același timp este nevoie să fii atent la purtarea unui echipament de protecție, deoarece soda caustică poate afecta pielea. 

Desfundă țevile cu vodka și oțet 

Vodka și oțetul au proprietăți foarte bune de dizolvare a grăsimilor, așa că poți amesteca un pahar de vodcă cu un pahar de oțet, toarnă amestecul în scurgere și lasă-l să acționeze pentru circa 30 de minute, după care clătește cu apă fierbinte. 

Desfundă țevile cu bicarbonat de sodiu și o băutură acidulată 

În general bicarbonatul reacționează în prezența acidului, așadar băuturile acidulate pot fi o soluție eficientă. Toarnă bicarbonat în scurgere, adaugă o băutură acidulată și lasă să acționeze câteva minute. Toarnă apoi apă fierbinte peste scurgere și curăță bine impuritățile.

Soluții din comerț de desfundat țevi VS soluții preparate în casă 

Pe lângă soluțiile preparate în casă există și soluții pentru desfundat chiuveta din comerț, care conțin substanțe chimice mai puternice și cumva mai eficiente. Soluțiile din comerț nu necesită folosire regulată, ci pot fi folosite punctual, la nevoie, tocmai pentru că au efect imediat și de durată. Dezavantajul este acela că aceste produse din comerț atacă pielea mâinilor, vasele și chiuveta, dar și garniturile și țevile, în unele situații. În plus, soluțiile din comerț au și prețuri destul de ridicate, mai puțin accesibile față de produsele homemade.

Pe de altă parte însă, soluțiile home-made sunt ieftine și pot fi realizate din lucruri pe care le avem în casă, așadar la îndemâna oricui. Dezavantajul este acela că necesită folosire cu regularitate, pentru că gradul lor de eficiență este mai scăzut decât cel al soluțiilor din comerț.

Instrumente pentru desfundarea țevilor: chiuvetă/canalizare 

În unele situații se poate întâmpla ca țevile să aibă un grad mare de colmatare, iar în acest caz poate fi necesar să intervii nu doar cu soluții de curățare ci și cu instrumente pentru desfundarea țevilor. , 

Pompă pentru desfundat 

O pompă pentru desfundat chiuveta va crea o presiune cu ajutorul căreia depunerile pot fi îndepărtate, însă este nevoie să alegi cu grijă dispozitivul care să se potrivească chiuvetei tale. 

Șarpe pentru desfundat 

Șarpele pentru desfundat chiuveta este un dispozitiv sub forma unui fir de oțel flexibil care este introdus în interiorul țevii pentru a putea curăța interiorul acesteia. 

Când trebuie să apelezi la un specialist pentru desfundare țevi 

Man fixing kitchen sink

În mod normal se recomandă ca țevile să fie verificate cu recurență pentru a te asigura că acestea funcționează în parametri optimi pentru eliminarea apelor uzate.  Atunci când observi că țevile nu pot elimina apa sau când procesul de evacuare se realizează greoi, înseamnă că undeva există o zonă colmatată sau înfundată. Poți folosi produse homemade de curățare, așa cum am explicat anterior sau poți încerca și produse chimice din comerț. Dacă acestea însă nu funcționează atunci este momentul în care ar trebui să apelezi la specialiști pentru desfundarea țevilor, deoarece aceștia pot interveni cu dispozitive speciale pentru curățare. 

Cum putem preveni înfundarea țevilor 

Ca orice alt obiect din casă, țevile pot fi îngrijite pentru a putea funcționa cât mai eficient. Este recomandat ca acestea să fie protejate și verificate în mod constant, pentru a le permite o funcționare cât mai bună. Pe lângă folosirea unor soluții de desfundare țevi potrivite, mai există și alte măsuri pe care le poți lua pentru a preveni înfundarea țevilor, după cum urmează:

Sită pentru chiuvetă

Folosirea unei site pentru chiuvetă, mai exact pentru zona scurgerii, te poate ajuta să eviți înfundarea țevii la partea superioară, din cauza resturilor de mâncare. Sita trebuie curățată cu regularitate, pentru a putea permite trecerea apei fără impurități. 

Filtru pentru scurgere

În cazul în care vrei o soluție mai eficientă și mai estetică decât o sită, poți folosi un filtru pentru scurgere care va avea de asemenea un efect important în reținerea impurităților. 

Colectarea separată a uleiurilor și grăsimilor 

Pe lângă faptul că acest lucru contribuie activ la protejarea planetei în contextul climei climatice, colectarea separată a uleiurilor și a grăsimilor are și un rol important în menținerea țevilor curate. Uleiul se poate depune pe acestea și poate reține murdăria ducând la colmatarea țevilor. Evitând să arunci uleiul la chiuvetă protejezi și mai mult țevile de înfundare. Folosește așadar un recipient separat pentru colectarea uleiurilor folosite și a grăsimilor, pe care ulterior să îl arunci în condiții de siguranță sau pe care să îl predai firmelor care colectează astfel de deșeuri menajere. 

Curățarea frecventă a chiuvetelor cu apă fiartă

Apa fiartă este una dintre cele mai bune soluții pentru desfundarea chiuvetelor înfundate, așadar repetă această procedură ori de câte ori ai ocazia. Adaugă și substanțe din gospodărie, cum ar fi bicarbonatul și oțetul, iar în acest fel te vei ocupa de mentenanța țevilor, care vor funcționa așadar în parametri corecți. 

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross