0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Încălzirea în pardoseală: Cum funcționează, Avantaje, Sfaturi & Recomandări

Încălzirea locuințelor este unul dintre aspectele cărora le acordăm în general un maxim de atenție, deoarece avem nevoie de confort în locuințe, spații de birouri sau în orice alt tip de facilitate în care ne desfășurăm activitatea. Dincolo de metodele deja tradiționale de optimizare a temperaturilor căutăm în permanență noi metode de a ne bucura de confort, iar din acest punct de vedere sistemele de încălzire în pardoseală par să fie exact soluția potrivită. 

Încălzirea și implicit căldura prin pardoseală aduce cu sine o multitudine de avantaje pe care beneficiarii ar trebui să le cunoască, mai ales că acestea pot fi folosite fie individual, fie alături de un alt sistem de încălzire, astfel încât gradul de confort resimțit la interior să fie cât mai ridicat. 


Ce este încălzirea în pardoseală 

Un sistem de încălzire în pardoseală este o rețea de țevi dispuse sub diferite forme, de regulă concentrice, care favorizează trecerea agentului termic prin interiorul acestora. Prin radiație termică, este favorizată trecerea căldurii prin suprafața pardoselii, menținând astfel suprafețele în permanență calde și ajutând astfel la modificarea temperaturii interioare și la menținerea unei distribuții uniforme a căldurii. 

Cum funcționează încălzirea în pardoseală 

Indiferent de tipul sistemului, încălzirea de acest tip presupune instalații în pardoseală, formate din cabluri sau țevi, alimentate de un distribuitor. În general aceste sisteme de încălzire în pardoseală se montează peste șapă, sub finisajul efectiv, care trebuie ales în funcție de rezistența sa la temperaturi crescute. 

Noutatea acestui sistem constă în faptul că, spre deosebire de sistemele tradiționale pe bază de calorifere, căldura este transmisă de jos în sus, nu îl lateral, iar în plus podelele oferă un înalt grad de confort, deoarece vor avea proprietatea de a menține căldura la nivelul extremităților. 

Tipuri de încălzire în pardoseală 

Service man instelling house heating system under the floor

Încălzirea în pardoseală se poate face în două moduri și anume încălzirea cu ajutorul energiei electrice și încălzirea cu ajutorul agentului termic pe bază de apă. Pentru sistemele de încălzire în pardoseală care funcționează pe bază de apă este nevoie de folosirea unor conducte care să reziste foarte bine la temperaturi ridicate, dar și la schimbări repetate ale temperaturii, iar în această situație pot fi folosite țevile pp-r care oferă în plus și rezistență la coroziune și substanțe chimice. 

Încălzire electrică în pardoseală  

Sistemele de încălzire electrică în pardoseală folosesc o rețea de cabluri electrice care sunt amplasate sub pardoseală (pe șapă, sub finisaj), în vederea generării căldurii. Este important ca întregul sistem să fie monitorizat de un termostat, care să identifice atingerea temperaturii dorite, astfel încât să comande sistemului oprirea sau pornirea, în funcție de temperatura setată. 

Încălzire pe bază de agent termic în pardoseală 

În cazul încălzirii în pardoseală cu ajutorul agentului termic este nevoie de alegerea unei rețele de țevi rezistente, cum ar fi cele PPR, prin care va trece apa încălzită. Apa încălzită, cum ar fi cea care provine de la centrala termică, va trece prin rețeaua de țevi și va produce astfel o suprafață caldă, care va radia temperatura spre zonele superioare ale camerei. 

Cum alegi sistemul de încălzire în pardoseală - de la încălzire pardoseala preț, până la detalii tehnice

De cele mai multe ori beneficiarii aleg sistemele de încălzire în pardoseală în funcție de incalzire pardoseala pret, însă chiar dacă acesta este un criteriu esențial ar trebui puse în balanță și celelalte aspecte. Sigur că întrebarea cat costa incalzirea in pardoseala este una importantă, dar alegerea sistemului de încălzire în pardoseală ar trebui să țină cont și de alte detalii esențiale, precum:

  • tipul sistemului- este recomandat să decizi între tipurile de sisteme, luând în calcul consumurile și randamentul, dar și cheltuielile care țin de întreținerea sistemului. Dacă optezi pentru un sistem de încălzire în pardoseală electric, atunci va trebui să ai în vedere racordarea acestuia la rețea, același lucru fiind valabil și la sistemele de încălzire în pardoseală pe bază de agent termic, unde va fi nevoie de racordare la centrală sau boiler. În oricare dintre situații însă, va trebui să ai în vedere faptul că montajul va necesita personal specializat, care să știe să facă racordarea în funcție de specificațiile sistemului. 
  • suprafața pe care trebuie să o deservească sistemul- în acest caz va trebui să ai în vedere suprafețele exprimate în metri pătrați, dar și configurația camerelor, pentru a vedea exact traseul rețelei de țevi sau cabluri;
  • instalarea și mentenanța- aici vorbim despre o legătură directă și cu bugetul alocat, fiind nevoie să te documentezi cu privire la costurile inițiale și costurile de mentenanță pe care le ridică fiecare tip de sistem în parte;
  • recomandarea specialiștilor- înainte de a lua orice decizie este recomandat să te consulți cu specialiștii în domeniu, pentru a putea vedea exact care sunt specificațiile fiecărui sistem în parte și compatibilitatea acestora cu nevoile tale de confort;
  • eficiență energetică- este recomandat să verifici specificațiile pentru a putea exploata la maxim potențialul acestor sisteme de încălzire.

Preț încălzire pardoseală - Cât costă un sistem de încălzire în pardoseală 

Prețul unui sistem de încălzire în pardoseală diferă în primă fază în funcție de tipul acestuia. Chiar dacă principiul de încălzire radiantă este același, tipul sistemului influențează destul de mult ideea de cost încălzire în pardoseală. Dacă vei căuta în mediul online detalii despre pret incalzire pardoseala și specificații vei vedea că există prețuri diferite pentru încălzire în pardoseală cu apă și încălzire electrice, acestea variind între circa 15- 20 euro/ mp. 


Incalzire in pardoseala avantaje si dezavantaje

Avantaje încălzire în pardoseală

Un sistem de încălzire în pardoseală apartament sau casă îți poate aduce o multitudine de avantaje atât pe termen lung, cât și pe termen lung. Cele mai importante avantaje incalzire in pardoseala sunt:

  • creșterea temperaturii la nivelul pardoselii, ceea ce înseamnă un confort sporit la nivelul extremităților;
  • sistem durabil de încălzire, datorită țevilor PPR și a fitingurilor care constituie rețeaua de trecere a agentului termic;
  • eficiență energetică ridicată;
  • reducerea consumurilor și a costurilor;
  • costuri reduse cu mentenanța;
  • posibilitatea de reamenajare a locuințelor deoarece sistemul este îngropat în șapă. 

Dezavantajele sistemului de încălzire prin pardoseală

Dincolo de a fi deosebit de avantajoase, sistemele de încălzire în pardoseală au și unele minusuri, care însă pot fi acoperite. Cele mai importante dezavantaje incalzire in pardoseala sunt:

  • costuri inițiale mari;
  • necesitatea instalării unor sisteme de finisare potrivite pentru temperaturi ridicate;
  • complexitatea instalării și a reparațiilor ulterioare.

Încălzire în podea vs încălzire calorifere

Dacă nu știi ce să alegi între încălzire în podea și încălzire calorifere atunci ar trebui să știi că nu este obligatoriu să renunți la acestea din urmă. Din contră, cele două sisteme pot funcționa în paralel, pentru o mai bună eficiență din punct de vedere al temperaturilor.

Dacă totuși vrei să optezi pentru unul dintre sisteme, ar trebui să iei în calcul faptul că există un anumit cost încălzire pardoseală (mai ales dacă optezi pentru cea mai bună încălzire în pardoseală la nivel de tehnologie), care țin de detalii precum: câți metri de țeavă intră la încălzirea în pardoseală, tipul sistemului etc. De asemenea, ar trebui să știi că un sistem de încălzire în pardoseală nu ”fură” din suprafața camerei, fiind îngropat, lucru care îți permite o configurare mai ușoară a spațiului. Din punct de vedere al randamentului ambele opțiuni sunt eficiente, așadar este recomandat să discuți și cu specialiștii în domeniu, pentru a face cea mai bună alegere. 

Unde se pot monta instalații în pardoseală

Încălzirea în pardoseală poate fi folosită într-o varietate de contexte, singurul lucru la care ar trebui să fii atent fiind tipul finisajului ales și izolarea termică a pardoselii, pentru o mai bună eficiență energetică. 

Încălzire în pardoseala într-o casă în construcții

Sistemele de încălzire în pardoseală pot fi implementate în case în construcții pe baza unui proiect încălzire în pardoseală. Avantajul în acest caz este acela că pe baza unui proiect existent sistemul poate fi implementat într-o fază incipientă, fără a mai fi necesară intervenția la nivelul infrastructurii ulterior. 

Încălzire prin pardoseala într-o casă deja construită 

Într-o casă deja construită apare necesitatea intervențiilor la nivelul substratului, ceea ce presupune un ușor disconfort. Este nevoie de decopertarea straturilor de la nivelul pardoselii, de turnarea șapei și de implementarea sistemului, pentru ca ulterior să fie montat noul sistem de încălzire în pardoseală. 

Încălzire în pardoseală în apartament 

Chiar și în apartamente pot fi montate sistemele de încălzire în pardoseală, dezavantajul fiind costurile ridicate raportate la suprafață. În plus este nevoie de o atenție sporită în cazul montării sistemelor de încălzire în pardoseală în apartamente, deoarece este nevoie să fie cunoscută dispunerea cablurilor electrice și a instalațiilor înainte de începerea efectivă a lucrărilor. 

Încălzire în pardoseala în spații industriale sau comerciale

Încălzirea în spații industriale se poate face prin eliberarea spațiului și decopertarea pardoselilor, fiind necesar în anumite cazuri să se execute operațiuni de sablare la nivelul substratului, din cauza mediului în care pot exista scurgeri de uleiuri sau hidrocarburi. Substratul trebuie curățat, trebuie  montată șapa, iar mai apoi sistemul de încălzire în pardoseală. 

Care sunt etapele montării sistemului de încălzire în pardoseală 

Lucrările de montaj în cazul sistemelor de încălzire în pardoseală trebuie să fie realizat doar de către profesioniști, din cauza complexității acestora. În vederea montajului sunt realizate câteva etape speciale, după cum urmează:

  • montarea cutiei distribuitoare- distribuitorul este practic elementul care face transmiterea agentului termic către rețeaua de țevi;
  • măsurarea suprafeței și delimitarea zonelor în care nu se va face încălzirea 
  • calcularea necesarului de materiale: câți metri de țeavă intră la încălzirea în pardoseală, calculul necesarului de neavă neagră, necesarul țevilor PPR, necesar fitinguri etc. 
  • pregătirea substratului (beton); curățare, sablare, nivelare;
  • montajul benzilor de dilatație care au rolul de a prelua eforturile, astfel încât să se reducă riscul de apariție a crăpăturilor;
  • izolarea suprafeței;
  • montajul sistemului de țevi, în concordanță cu proiectul tehnic;
  • turnarea șapei de beton;
  • aplicarea finisajului final. 

Ce tip de podea trebuie să alegem în cazul încălzirii prin pardoseală 

Chiar dacă nu vorbim despre temperaturi deosebit de mari la nivelul podelei, este important să folosești un sistem de finisare adaptat, care să facă față ciclurilor repetate de schimbare a temperaturii. Având în vedere faptul că sistemul de încălzire este comandat printr-un  termostat, vor exista cicluri de cald-rece, așadar vei putea alege ca strat de finisare/ podea următoarele materiale: plăci ceramice sau plăci din piatră naturală, cu grosime mică dar și  parchetul dublustratificat sau parchetul triplu-stratificat. 

Secretele montării unui sistem care dă caldură prin pardoseală

Așa cum am discutat anterior, este foarte importantă în cazul unui sistem de încălzire în pardoseală dispunerea termostatului. Acesta va avea rol de control al temperaturii, permițându-ți să te bucuri de temperatura potrivită în casa ta, fără a fi nevoit să plătești suplimentar. 

Un alt aspect foarte important este izolația, deoarece aceasta joacă un rol deosebit de important pentru eficiența termică a clădirii. Pardoseala este o punte termică majoră, așadar va fi nevoie de o izolare foarte bună a suprafețelor.

 Mituri despre încălzirea în pardoseală 

Sistemele de încălzire în pardoseală sunt relativ noi pe piață, astfel că încă mai sunt detalii nu foarte bine înțelese sau mituri care pun în umbră aceste soluții. Spre exemplu, unul dintre mituri este acela că nu poți păși cu picioarele goale pe pardoseala încălzită, ceea ce este complet neadevărat. Deși temperatura lichidului în țevi este mare, izolația și stratul de pardoseală rețin destul de mult din aceasta. Așadar încălzirea în pardoseală nu pune o problemă la nivelul extremităților, putând fi circulată chiar și de bebeluși. 

Un alt aspect este faptul că un astfel de sistem necesită covoare pentru protecție. Din contră, specialiștii nu recomandă covoarele, deoarece acestea vor reține căldura care ar trebui să radieze în interiorul incintei. 

Un alt mit este faptul că dacă se strică o țeavă sistemul devine ineficient, ceea ce nu este corect. Șansele de deteriorare ale acestor sisteme sunt mici, deoarece ele sunt încastrate în șapă, iar în cazul în care ceva se strică atunci da, este nevoie doar de intervenții punctuale pentru remediere. 

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross