0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Montare WC - Etape, instrumente necesare & sfaturi utile pentru montaj wc cu scurgere în pardoseală / wc suspendat

Procesul de montare WC poate părea o sarcină intimidantă pentru mulți, dar este un proiect accesibil chiar și pentru cei fără experiență în domeniul instalațiilor sanitare. Deși este recomandat să apelezi la un instalator cu experiență sau o firmă de instalații, pentru că lucrarea va fi terminată mult mai repede și fără să riști scurgeri de apă sau chiar o inundație, dar, cu informațiile potrivite și puțină pregătire, cu siguranță vei reuși să duci treaba la bun sfârșit. Află în continuare care sunt toate etapele montării unui vas de toaletă și de ce instrumente ai nevoie indiferent că vorbim despre procesul de montaj wc cu scurgere în pardoseală sau de un wc suspendat.

Montare WC - Ce trebuie să știi înainte?

Când te ocupi tu singur de montaj vas WC cu scurgere în pardoseală sau de alt tip, e nevoie să fii atent la mai multe aspecte. Primul, și cel mai evident, este să verifici dacă vasul de toaletă și rezervorul nu s-au crăpat sau nu s-au spart în timpul transportului. Dacă sunt în regulă, ai grijă cum le manipulezi, deoarece porțelanul este casant, deci sunt foarte fragile. Iată care sunt celelalte aspecte, la fel de importante:

Măsoară dimensiunile gurii de scurgere

Este foarte important să măsori cu atenție diametrul și forma gurii de scurgere existente în podea sau perete. Măsurătorile corecte când vine vorba de dimensiuni montare wc și de cote montaj obiecte sanitare te vor ajuta să alegi un vas de toaletă potrivit pentru instalare, care să se potrivească perfect în sistemul existent.

Stabilește unde va fi amplasată gura de scurgere și furtunul de alimentare cu apă

Identificarea locului potrivit pentru amplasarea gurii de scurgere în procesul de montaj wc cu scurgere în pardoseală sau a unui wc suspendat și a furtunului de alimentare cu apă este crucială pentru a asigura conectarea corectă și funcționarea optimă a toaletei. Ai grijă să iei în considerare accesul ușor la furtunul de apă și să te asiguri că gura de scurgere este plasată în mod corespunzător în raport cu restul instalației sanitare în procesul de montaj wc cu scurgere în pardoseală sau a unui alt tip de wc.

Măsoară dimensiunile spațiului pe care îl ai la dispoziție pentru montaj vas wc

Înainte de a achiziționa un nou vas de toaletă, este important să măsori dimensiunile spațiului în care va fi instalat pentru că înălțimea unui wc suspendat de exemplu, nu este aceeași cu înălțimea unui vas wc care necesită montaj wc cu scurgere în pardoseală. Asigură-te că există suficient spațiu în jurul toaletei pentru avea acces în mod confortabil pentru procesul de montaj wc cu scurgere în pardoseală, iar dimensiunile vasului de toaletă se potrivesc cu spațiul disponibil.

Stabilește tipul de rezervor de care ai nevoie

Există o mulțime de tipuri de rezervoare pentru toalete disponibile pe piață, unele sunt potrivite pentru o toaletă care necesită montare vas wc cu evacuare in pardoseala, altele nu. În funcție de spațiul disponibil, preferințele personale și cerințele de instalare, alege tipul potrivit de rezervor pentru a completa sistemul toaletei în mod eficient și estetic.

Montare WC - Instrumente necesare în etapele de lucru

Pentru montaj wc cu scurgere în pardoseală WC și o montare sau o schimbare rezervor WC și vas WC fără probleme, ai nevoie de unelte și de echipamente de calitate. Iată care sunt instrumentele necesare în toate etapele de lucru, indiferent că este vorba de procesul de montaj wc cu scurgere în pardoseală, de montaj wc cu scurgere verticală sau de simpla montare racord flexibil wc:

 • Nivelă (boloboc);
 • Chei fixe;
 • Bomfaier;
 • Dispozitiv pentru desfundat țevi (șarpe);
 • Silicon sanitar sau alt adeziv;
 • Pistol pentru silicon;
 • Mașină de găurit ( dacă nu sunt deja găuri în podea).

Ai grijă de tine și poartă haine de lucru adecvate, mănuși de lucru, mască și ochelari de protecție. Totodată, ia în calcul că s-ar putea să ai nevoie și de accesorii pentru vase de toaletă precum racord wc suspendat, mască scurgere wc sau altele.

Montare WC - Tipuri de rezervoare și cum se montează

Rezervoarele de toaletă sunt de trei tipuri: încastrate, fixate pe perete și așezate pe vasul de WC. Află mai multe despre ele în rândurile de mai jos:

Rezervoare încastrate

Rezervoarele încastrate reprezintă o opțiune ideală pentru băile amenajate în stil minimalist sau în spații mici, unde fiecare centimetru contează. Acestea sunt montate în perete, astfel încât bazinul să fie acoperit de structura zidului. Această soluție nu doar economisește spațiu, ci conferă și un aspect estetic și ordonat băii. 

Un alt avantaj major al rezervoarelor încastrate este izolarea fonică pe care o oferă, reducând semnificativ zgomotul provocat în timpul utilizării. Totuși, un aspect de luat în considerare este dificultatea intervenției în caz de defecțiuni sau necesitatea adăugării de soluții speciale pentru apă. În astfel de situații, accesul la rezervor necesită, adesea, spargerea peretelui, ceea ce poate fi costisitor și complicat. 

De asemenea, dacă dorești să adaugi soluții pentru colorarea sau odorizarea apei, trebuie să lași o mică deschizătură în perete. Înainte de achiziționarea unui rezervor îngropat, asigură-te că acesta beneficiază de o structură de susținere solidă, construită din materiale de calitate și echipată cu sisteme de fixare adecvate pentru a susține greutatea și funcționarea corectă a toaletei pe termen lung.

Rezervoare fixate pe perete

Rezervoarele montate pe perete sunt o alternativă tradițională pentru instalarea sistemului de toaletă. Există două tipuri rezervoare fixate pe perete: 

1. Rezervoare montate la înălțime

Acest sistem clasic presupune montarea rezervorului pe perete la o distanță de aproximativ 2 metri de sol, fie cu ajutorul unui kit montaj wc suspendat, fie cu ajutorul unui instalator specializat. Rezervoarele montate la înălțime sunt adesea acționate prin intermediul unui maner cu lanț. Acest tip de montare este preferat pentru aspectul său ergonomic și ușurința în utilizare. Cu toate acestea, este important să se țină cont de dimensiunile generoase ale peretelui pentru a permite instalarea și accesul ușor la rezervor.

2. Rezervoare montate la semiînălțime

În acest caz, rezervorul este fixat pe perete în spatele vasului de toaletă și este conectat la acesta printr-un tub, care poate fi flexibil sau rigid. Lungimea aproximativă a tubului este de 50-60 de centimetri. Montarea rezervoarelor la semiînălțime este preferată în special în spațiile mai mici sau în situațiile în care montarea unui rezervor la înălțime este dificilă sau nerecomandată din diverse motive. Acest sistem oferă o soluție care permite o instalare ușoară și accesibilă pentru întreținere și reparare.

Rezervoare așezate pe vasul de toaletă

Rezervoarele așezate pe vasul de toaletă sunt cel mai simplu de instalat, oferind o soluție rapidă și convenabilă. Principala lor caracteristică este că sunt montate direct pe partea din spate a vasului de toaletă, fără a fi necesară spargerea pereților sau alte lucrări de zidire și finisare. Acest lucru le face ideale pentru renovările rapide, efectuarea reparațiilor sau pentru cei care preferă să evite intervențiile majore în structura băii. De asemenea, rezervoarele așezate pe vas de toaletă sunt soluții compacte, care nu ocupă mult spațiu în baie, fiind potrivite mai ales pentru băile de mici dimensiuni sau pentru băile de serviciu.

Montaj WC - Etape

Pentru un montaj WC făcut corect este nevoie să treci prin mai mult etape. Dacă vrei să înlocuiești WC-ul vechi în locuința ta, va fi nevoie să îl dezasamblezi. Iată cum să faci acest lucru: 

Dezasamblarea rezervorului vechi

Pentru a dezasambla rezervorul vechi urmează acești pași:

 • Oprește apa și golește rezervorul toaletei.
 • Folosește mănuși de protecție și golește apa din vasul de WC.
 • Desfă suruburile de fixare și decuplează conducta de apă.
 • Ridică rezervorul și amplasează-l într-un loc unde nu va incomoda.

Dezasamblarea vasului de WC vechi

Pentru a dezasambla vasul de WC urmează acești pași:

 • Îndepărtează masca racord WC și desurubează piulițele de fixare.
 • Dezlipește vasul de toaletă de podea, mutându-l cu grijă pe o folie pentru a nu răspândi bacterii.
 • Curăță baza podelei și verifică scurgerea existentă.
 • Acoperă orificiul de scurgere pentru a nu permite ca mirosurile neplăcute să intre în locuință.

Montare rezervor de apă

Montarea un rezervor de apă este un proces relativ simplu, dar necesită atenție și precizie pentru a asigura o instalare corectă și funcționalitate optimă a toaletei. Iată câțiva pași pentru montare bazin WC:

 • Introdu suruburile în spațiile de prindere ale rezervorului și fixează-le cu piulițe. Asigură-te că șuruburile sunt strânse ferm, dar nu excesiv, pentru a evita deteriorarea rezervorului sau a vasului de toaletă.
 • Așază garnitura de silicon care va separa rezervorul de vasul de WC în spațiul unde va fi amplasat rezervorul. Garnitura de silicon este esențială pentru a preveni scurgerile de apă între rezervor și vasul de toaletă.
 • Amplasează rezervorul pe vasul de toaletă și prinde suruburile cu piulițe. Asigură-te că rezervorul este așezat uniform și stabil pe vasul de toaletă și că garnitura de silicon este poziționată corect pentru a asigura o etanșare adecvată.
 • Instalează piesele componente ale rezervorului: preaplinul, flotorul, armatura și mecanismul de acționare. Aceste componente sunt esențiale pentru funcționarea corectă a rezervorului și a toaletei în ansamblu. Asigură-te că fiecare componentă este instalată corect conform instrucțiunilor producătorului și că sunt strânse în mod corespunzător pentru a evita scurgerile de apă sau alte probleme de funcționare.

Montare vas WC

Montarea vasului de toaletă într-o locuință nouă sau în timpul renovării necesită atenție și precizie. Iată câțiva pași pentru a efectua montajul corect:

Premergător montajului, dacă este vorba despre o locuință nouă:

 • Amplasează vasul de toaletă în locul unde se va face montaj WC cu scurgere în pardoseală și marchează cu creionul locurile pentru găurile de fixare pe gresie. Interesează-te și cu ce se lipeste vasul de wc de gresie, s-ar putea să ai nevoie să știi aceste informații.
 • Trasează conturul bazei vasului de WC cu creionul pentru a delimita spațiul în care va fi aplicat siliconul sau chitul sanitar și interesează-te la ce distanță de perete se montează wc-ul.
 • Aspiră praful și orice impurități de pe gresie și asigură-te că suprafața este uscată pentru a asigura aderența siliconului.

Montajul vasului de toaletă:

 • Aplică silicon sau chit sanitar de-a lungul marcajului trasat, pe partea interioară a conturului.
 • Așază vasul WC-ului peste silicon, în poziția finală, și fixează holșuruburile în orificiile de prindere, introducându-le în diblurile din gresie și strângându-le de câteva ori.
 • Șterge surplusul de silicon și verifică uniformitatea conturului vasului de toaletă, adăugând silicon suplimentar, dacă este necesar.
 • Folosește un boloboc pentru a verifica că vasul de toaletă este perfect drept și ajustează poziția, dacă este necesar.
 • Strânge șuruburile de prindere până la capăt, până când te asiguri că vasul este stabil, fără a-l forța.
 • Dacă faci un montaj WC suspendat și vrei să știi la ce înălțime se monteaza WC suspendat, află că înălțimea standard variază între 40-45 cm de la podea la partea superioară a vasului. Pentru montare WC suspendat, se va  fixa WC-ul cu șuruburi pe perete, împreună cu o protecție la zgomot.

Racordările la gura de canalizare și rețeaua de apă

După ce vasul de toaletă a fost montat în poziție, va fi nevoie să faci racordările la gura de canalizare și rețeaua de apă astfel:

 • Racordează cotul de evacuare între vasul de toaletă și gura de scurgere, asigurându-te că este potrivit și ajustându-l cu un bomfaier, dacă este necesar.
 • Verifică unghiul pentru distanța de scurgere WC pardoseală de 3-4% al cotului pentru a facilita scurgerea dejecțiilor.
 • Conectează bazinul la rețeaua de apă folosind un tub flexibil și verifică etanșeitatea tuturor garniturilor și furtunurilor.
 • Montează capacul de WC, asigurându-te că se potrivește perfect pentru a evita probleme ulterioare.

În concluzie, montarea toaletei necesită atenție și răbdare, dar rezultatele finale merită cu siguranță efortul depus.

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross