0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Încălzire casă - Ce sisteme/soluții există și ce să alegi pentru încălzirea casei tale 

În perioada sezonului rece, încălzirea locuinței, fie că este vorba de un apartament sau de o casă, reprezintă o parte importantă din cheltuielile lunare. Abordarea individuală a nevoilor termice, urmată de analiza atentă a bugetului disponibil, permit identificarea unui sistem eficient din punct de vedere energetic, pentru a aduce confort termic fără a suprasolicita resursele financiare. În prezent, există multiple soluții și noi sisteme de încălzire mai ieftine decât gazul sau sisteme de încălzire care pot fi mai mult sau mai puțin eficiente, în funcție de tipul fiecărei locuințe.

Soluții încălzire în funcție de tipul locuinței 

Specificul fiecărui tip de locuință joacă un rol important în alegerea soluției de încălzire. De exemplu, în cazul apartamentelor la bloc racordate la energie și electricitate, se poate opta atât pentru o centrală electrică, cât și pentru o centrală pe gaze. În schimb, în cazul caselor la țară, în general sunt utilizate surse alternative de energie, precum sobe și sisteme de încălzire pe lemne sau panouri solare apa caldă și încălzire.

Soluții încălzire casă (la țară)

În mediul rural, caracterizat printr-un acces limitat la rețeaua centralizată de gaze sau alte utilități, se poate opta pentru soluții alternative de încălzire eficiente energetic, precum sobele pe lemn sau peleți, panourile solare termice sau sistemele de încălzire centralizate cu combustibili regenerabili (cu condiția racordării casei la electricitate). Există, de asemenea, câteva sisteme de încălzire neconvenționale, cum ar fi instalațiile de încălzire pe bază de biomasă sau șemineele cu gaz metan, mai puțin eficiente energetic și în general considerate opțiuni secundare.

Soluții încălzire apartament 

În apartamente, opțiunile de încălzire sunt adesea limitate de spațiul disponibil. Sistemele de încălzire convenționale pentru apartamente includ radiatoare cu apă caldă, convectoarele sau sistemele electrice/pe gazde de încălzire. De asemenea, utilizarea aerului condiționat pentru încălzirea unui apartament poate fi o soluție, în absența altor soluții de încălzire. 

Soluții încălzire terasă închisă 

Utilizarea terasei închise în sezonul rece presupune, pentru asigurarea confortului termic, utilizarea unor sisteme de încălzire portabile și ușor de gestionat. Radiatoarele și convectoarele sunt în general recomandate pentru încălzirea terasei, deoarece asigură o distribuție uniformă a căldurii în spațiu și pot fi controlate cu ușurință.

Soluții încălzire casă de vacanță 

Datorită specificului lor și a faptului că utilizarea unui sistem de energie în astfel de locuințe este una sezonieră, în general se recomandă optarea pentru un sistem de încălzire casă ușor de gestionat de la distanță sau a unui sistem portabil. Variantele pot include centrale termice electrice sau surse de incălzire electrice economice precum radiatoare cu termostat programabil sau sisteme de încălzire cu infraroșu. 

Sisteme, soluții și metode de încălzire a casei clasice - tipuri, avantaje și dezavantaje 

Service man instelling house heating system under the floor


Centrala termică (pe gaz sau electrică), împreună cu sistemele de încălzire în pardoseală, sunt folosite în majoritatea locuințelor ca metode de încălzire a casei, cu excepția celor din mediul rural. În prezent, aproximativ o treime dintre români se încălzesc iarna folosind centrala proprie pe gaz natural.

Încălzire casă - Centrală termică pe gaz 

Centrala termică pe gaz este una dintre cele mai comune soluții pentru încălzirea locuințelor. Centrala pe gaz funcționează prin arderea gazului natural sau a gazului lichefiat într-un arzător dedicat. Procesul de ardere generează căldură, care este transferată la un schimbător de căldură. Apa sau agentul termic circulă prin schimbătorul de căldură, preia căldura generată de ardere și mai apoi o distribuie în sistemul de încălzire al locuinței, inclusiv în calorifere sau în sistemul de încălzire din pardoseală.

Încălzire casă - Centrală termică pe lemne 

Centrala termică pe lemne utilizează lemnul, pe care îl arde într-o cameră de combustie dedicată, pentru a genera căldură. Centrala pe lemne este potrivită pentru locuințele situate în zone cu acces la lemn, în special în mediul rural.

Încălzire casă fără gaze - Centrală electrică 

Centrala termică electrică funcționează prin utilizarea energiei electrice pentru a încălzi elemente de rezistență sau un agent termic într-un sistem închis, fiind o soluție încălzire casă fără gaze. Căldura generată este apoi transferată în sistemul de încălzire al locuinței, pentru a asigura confortul termic în locuință. Centrala termică electrică, comparativ cu cea pe gaz, nu depinde de disponibilitatea și accesul la rețeaua de gaze. În schimb, centrala electrică necesită o sursă de alimentare electrică stabilă. 

Soluții de încălzire în pardoseală

Încălzirea în pardoseală este un sistem de încălzire modern care utilizează conducte sau cabluri conectate etanș prin fitinguri, prin care circulă apă caldă, transferând căldura la suprafața podelei. Implementarea inițială a unui sistem de încălzire în pardoseală poate implica costuri mai mari, comparativ cu alte soluții. Cu toate acestea, costurile tind să fie mai reduse pe termen lung. Încălzirea în pardoseală poate fi o opțiune eficientă nu doar pentru case sau apartamente, ci și pentru spații comerciale sau industriale. 

Soluții tradiționale de încălzire casă -  tipuri, avantaje și dezavantaje

People warming up their hands with heater

Sistemele tradiționale de încălzire continuă să reprezinte cea mai comună opțiune folosită pentru încălzirea locuinței, în mod deosebit în mediul rural. Soluțiile tradiționale de încălzire s-au diversificat în ultimii ani, astfel că, în prezent, pe lângă încălzirea la sobă, există și alte opțiuni care pot fi luate în calcul pentru încălzirea casei. Printre cele mai comune tipuri de încălzire și soluții încălzire casă la țară, în absența gazelor naturale, se numără radiatoarele, caloriferele cu ulei și convectoarele. 

Încălzirea casei cu radiatoare 

Radiatoarele sunt dispozitive de încălzire utilizate în sistemele de încălzire centralizată sau locală ale locuințelor și clădirilor. Radiatoarele funcționează prin circularea unui agent termic, de obicei apă caldă sau un alt fluid termic, prin tuburile sau elementele radiatorului. Există mai multe tipuri de radiatoare, dar toate au un scop comun: să transfere căldura din sistemul de încălzire în încăperea în care sunt instalate.

Încălzirea casei cu ajutorul convectoarelor

Convectoarele sunt dispozitive de încălzire care funcționează predominant prin procesul de convecție termică. Spre deosebire de radiatoare, care utilizează și radiația termică, convectoarele sunt centrate în principal pe circulația aerului pentru transferul de căldură. Adesea utilizate în încăperi unde este importantă distribuția uniformă a căldurii, precum dormitoare, livinguri sau birouri, convectoarele pot fi reglate prin termostate pentru a menține temperatura dorită în încăpere.

Încălzirea casei prin calorifere cu ulei

Caloriferele pe ulei utilizează un element de încălzire electric pentru a încălzi uleiul termic din interiorul radiatorului și a genera astfel căldură în spațiul dorit. Un dezavantaj notabil al caloriferor pe ulei este acela că pot necesita un timp mai îndelungat pentru a atinge temperatura dorită în încăpere, în comparație cu alte sisteme de încălzire mai rapide. În plus, caloriferele cu ulei generează un consum ridicat de electricitate. 

Încălzirea casei cu radiatoare tip panel

Radiatoarele tip panel sunt o variantă alternativă mai modernă la radiatoarele tradiționale, cu un design plat și estetic, considerate o evoluție în privința performanțelor sistemelor de încălzire. Mai costisitoare, dar și mai eficiente decât radiatoarele clasice, radiatoarele de tip panel pot îmbunătății semnificativ confortul termic în locuințe de dimensiuni ridicate. Montarea radiatoarelor tip panel poate necesita serviciile unui instalator profesionist, fiind important ca acestea să fie instalate corespunzător, pentru a putea obține performanța optimă.

Soluții neconvenționale de încălzire casă -  tipuri, avantaje și dezavantaje

Man worker in the firld by the solar panels

Sistemele neconvenționale de încălzire reprezintă alternative inovatoare la soluțiile tradiționale, care au rolul de a asigura confortul termic și totodată de a eficientiza utilizarea energie. La fel ca în cazul sistemelor tradiționale, alegerea sistemului neconvențional potrivit pentru propria locuință trebuie să țină cont de specificul locuinței și de particularitățile mediului înconjurător.

Încălzire casă cu centrală pe peleți 

Sistemul de încălzire cu centrală pe peleți utilizează biomasă sub formă de peleți pentru a produce căldură. Centrala pe peleți prezintă avantajul utilizării unei resurse regenerabile, contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului. Costurile inițiale sunt relativ reduse, în comparație cu anumite soluții convenționale, singurul dezavantaj al sistemului fiind reprezentat de necesitatea existenței unor spații de depozitare adecvate pentru peleți.

Încălzire casă cu pompe de căldură 

Pompele de căldură utilizează surse de căldură din mediul înconjurător pentru a încălzi locuința. Eficiente energetic, pompele de căldură pot funcționa și în regim de răcire în sezonul cald. Totuși, costurile inițiale pot fi mai ridicate, iar eficiența poate fi influențată de temperatura exterioară.

Încălzire cu panouri solare 

Panourile solare, fie ele termice sau fotovoltaice, transformă radiația solară în energie termică sau electrică, fiind practic o sursă de încălzire regenerabilă. Panourile solare contribuie la reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie, contribuind la diminuarea impactului asupra mediului. Potrivite pentru cei interesați de soluții de încălzire cu o amprentă de carbon redusă, panourile solare prezintă dezavantajul costurilor inițiale mai ridicate, care sunt însă amortizate ulterior. De asemenea, un alt dezavantaj este reprezentat de faptul că influența energetică a panourilor solare este influențată de expunerea la soare și de condițiile meteorologice. 

Încălzire casă cu panouri fotovoltaice

Dacă te întrebi ce presupune încălzirea casei cu panouri fotovoltaice află că panourile solare fotovoltaice sunt un tip specific de panouri solare, principiul de funcționare fiind același: convertirea luminii solare în electricitate. Panourile fotovoltaice, fie că este vorba despre panouri solare căldură sau panouri solare încălzire, convertesc lumina în electricitate folosind celule fotovoltaice (dispozitive semiconductoare realizate în general din siliciu cristalin). 

Cum alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru locuința ta? 

După cum am menționat, există multiple alternative la centrala pe gaz și pentru a alege cel mai bun sistem de încălzire factori precum eficiența energetică a sistemului, costurile inițiale și de operare, disponibilitatea resurselor necesare, durabilitatea echipamentului și impactul său asupra mediului trebuie luați în considerare. Cel mai eficient sistem de încălzire este întotdeauna acela care îndeplinește nevoile specifice ale locuinței, oferind un echilibru optim între performanță și sustenabilitate, contribuind la confortul termic al locuinței pe termen lung. Consultarea cu specialiști în domeniu cu privire la eficiența energetică și costurile operaționale ale sistemelor de încălzire poate fi recomandată înainte de alegerea unui sistem de încălzire. 

Mentenanța și întreținerea sistemelor de încălzire alese pentru casă

Worker repairing water heater

Indiferent de tipul de sistem de încălzire utilizat, mentenanța și întreținerea regulată sunt necesare pentru a asigura o funcționare eficientă și durabilă. Consultarea unui specialist autorizat pentru verificarea conformității sistemelor de încălzire și a componentelor utilizate, cât și pentru asigurarea optimală a parametrilor tehnici, reprezintă o practică recomandată. Verificările periodice pot contribui la prevenirea unor eventuale defecțiuni majore, care ar putea necesita cheltuieli semnificative, indiferent că discutăm de surse de încălzire pentru casă, de un sistem de încălzire electrică apartament sau de sisteme de încălzire casă cu panouri solare.  

Care este cel mai eficient și ieftin sistem de încălzire? 

Man looking bill during energy crisis

Determinarea celui mai eficient sistem de încălzire a locuinței este influențată de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea spațiului, nivelul de izolație, costurile locale ale energiei și preferințele individuale. De exemplu, în timp ce în mediul rural soba pe lemn poate fi considerat cel mai eficient sistem de încălzire, în cazul unei locuințe la bloc, cel mai eficient sistem de încălzire poate fi o centrală pe gaz natural sau o centrală electrică. Disponibilitatea locală la gaze și curent sunt, în consecință, factori care influențează semnificativ inclusiv raportarea individuală la ceea ce înseamnă un sistem eficient de încălzire. 

În ceea ce privește costurile, cel mai ieftin sistem de încălzire îl reprezintă adesea radiatoarele electrice, potrivite pentru camere de dimensiuni reduse, respectiv sobele pe lemne sau peleți, în cazul caselor, datorită costurilor reduse de achiziție și instalare. În cazul locuințelor de dimensiuni medii sau slab izolate, soluții mai eficiente energetic, raportat inclusiv la costurile suportate la facturile de utilități, sunt centrala pe gaz și încălzirea în pardoseală.

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross