0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Teava PPR sau PVC? Ce folosim?

Teava de polipropilena (PPR) este folosita in numeroase tipuri de instalatii, cum ar fi sanitare, termice, sisteme de utilizare a apei de ploaie, precum si diverse retele de conducte de aprovizionare.

Insa cum stim daca niste tevi din polipropilena sunt potrivite pentru nevoile noastre? Astazi, vom compara PPR-ul cu alte materiale similare, cum ar fi PVC-ul sau PEX. In trecut, am dezbatut pe larg diferentele dintre polipropilena si cupru, astfel ca nu le vom mai aprofunda si astazi, concentrandu-ne, insa, pe celelalti “concurenti” ai PPR-ului.

PPR fibra compozita este realizata din polipropilena, cu stratul din mijloc fiind facut din sticla, in timp ce PVC are la baza policlorat de vinil, iar PEX din polietilena reticulata. Toate sunt, de fapt, niste polimeri pe baze plastice, astfel ca au multe beneficii in comun. Dar si cateva diferente…

PPR vs PVC - care sunt diferentele?

O prima diferenta dintre PPR si PVC este durabilitatea tevii. Desi cele doua sunt similare din punct de vedere diametral, teava PPR este mai tare decat cea din PVC, polipropilena fiind un material elastic, in timp ce PVC-ul este casant, ceea ce o face si mai rezistenta la socuri, presiune, etc.

O alta diferenta importanta intre cele doua materiale este rezistenta la temperaturi ridicate. In mod normal, daca folosim aceste tevi intr-un sistem sanitar sau termic, ele vor fi expuse la niste temperaturi destul de mari. Din pacate, PVC-ul nu are o buna rezistenta la temperaturile ridicate, ceea ce-l face nepotrivit pentru sistemele de incalzire de orice fel.

Tevile PVC pot fi folosite pentru transportul de apa rece, insa asta se poate spune si despre teava PPR fibra compozita.

PVC-ul are, totusi, si avantaje, cum ar fi rezistenta sporita la coroziune. Cand selectezi materialul pentru sistemul de tevi, trebuie sa iei in considerare si acest aspect, deoarece expunerea constanta la produse chimice de curatare si alte substante poate duce la coroziune. PVC-ul are o rezistenta mai buna decat PPR-ul pe planul asta.

PPR vs PEX - cu ce difera?

Acum ca am vazut diferentele principale intre PVC si PPR, hai sa aruncam o privire si la PEX. Desi amandoua sunt facute din plastic, cele doua materiale sunt foarte diferite.

In primul rand, tevile PEX sunt create cu un diametru mai micut si sunt ideale pentru instalatii mici, rezidentiale, cat si pentru anumite sisteme de incalzire sau racire. PEX-ul este un material foarte flexibil care poate sa patrunda prin spatii inguste si se poate plia prin constructii mai complicate (cum ar fi pe colturi). Ele nu sunt, insa, create ca sa faca fata la presiunile pe care le poate suporta PPR-ul si nici pentru sisteme de amploare, la care ar fi necesar un diametru mai mare.

Pe de alta parte, PPR compozit este un tip de teava cu diametru mare, ideala pentru sisteme ample, inclusiv retelele de tevi pentru plante solare, precum si cele utilizate in agricultura sau horticultura.

Ambele pot fi folosite in instalatii termice, inca tevile PEX sunt mai greu de mascat si pot avea un aspect inestetic, motiv pentru care de obicei se recomanda PPR-ul. PEX-ul, pe de alta parte, este o alegere foarte buna pentru instalatiile de incalzire prin podea (desi la fel este si PPR-ul), pentru ca poate face fata presiunii apei, e flexibil, si ofera un randament termic ridicat.

Multi oameni presupun, in mod gresit, ca PEX si PPR sunt in competitie. In realitate, acestea sunt adesea folosite impreuna, complementandu-se una pe alta.

Concluzie: PPR, PVC sau PEX?

Ca intotdeauna, alegerea va depinde de nevoile tale din acest moment. Tevile din polipropilena sunt potrivite pentru mai multe instalatii la care nu am recomanda nici PVC, nici PEX, cum ar fi instalatiile termice sau sanitare. Pentru transportul de apa rece, insa, PVC-ul poate fi o alegere foarte buna, iar pentru instalatiile pe diametru ingust, putem alege PEX-ul cu incredere.

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross