Indiferent că ești pasionat de lucru manual și proiecte DIY sau că nu ești familiarizat cu acest domeniu, pentru toți dintre noi vine un moment în care trebuie să luăm o decizie. Cu ce schimbăm instalația de apă sau de încălzire din locuință? Și cum să fac alegerea potrivită?
Mai jos, discutăm despre ce sunt țevile PPR, la ce se folosesc acestea și cum ți-ar putea fi de folos în locuință.
Țevile PPR sunt folosite în diferite sisteme de instalații necesare în casa ta, inclusiv în sisteme de alimentare cu apă caldă menajeră, diverse sisteme de încălzire, precum și instalațiile cu apă rece.
Termenul PPR vine de la polipropilenă, unul din cele mai ușoare materiale pe piață astăzi, totodată fiind și unul din cele mai rezistente. În general, țevile PPR sunt disponibile în nuanță albă sau verde, variind în diametru între 20mm și 110mm.
Deși țevile PPR au apărut pe piața internațională încă din anii 90, în România s-au impus pe piață mai de curând. Acestea au devenit rapid unul din cele mai căutate materiale pentru construcții și instalații de încălzire, atât pentru firme de specialitate, cât și pentru locuințe private.
Datorită numeroaselor avantaje ale acestui material, țevile PPR sunt utilizate în diverse instalații sanitare în proiecte de construcție și încălzire. Instalații PPR sunt folosite în:
Majoritatea oamenilor, însă, se vor întâlni cu țevile PPR pe un plan foarte domestic, anume instalațiile de încălzire și de apă din locuința lor.
Țevile din polipropilenă sunt preferate în construcția unor astfel de instalații din mai multe motive. Acest material permite construirea unor instalații complexe și aduce o varietate de beneficii:
Unul din motivele principale pentru care din ce în ce mai multe firme aleg țevile PPR pentru instalațiile lor este randamentul acestora. Țevile din polipropilenă pierd foarte puțină căldură, datorită coeficientului de transfer foarte mic.
În utilizarea altor tipuri de țeavă, este necesară termoizolarea țevii pentru a minimiza aceste pierderi, însă polipropilena are o conductivitate termică foarte scăzută. Asta înseamnă că temperatura din exteriorul țevii nu poate pătrunde și afecta conținutul acesteia, și vice-versa.
Un alt beneficiu imens al țevilor PPR este că materialul are o rezistență sporită în fața substanțelor chimice utilizate, în mod tradițional, pentru curățarea sistemului centralizat de termoficare. Majoritatea locuințelor fiind conectate la acest sistem, sistemul acestora de încălzire este curățat cu substanțe chimice dure care pot slăbi, în timp, țeava. Însă nu și în cazul PPR-ului.
Țevile PPR sunt o alegere înțeleaptă și din punct de vedere financiar. Adesea, o instalație PPR poate costa cu până la 20% mai puțin decât o instalație din alt material, precum cuprul. De asemenea, la alte tipuri de instalații se adaugă și costuri suplimentare pentru izolare, butelii de gaz și alte produse adiacente.
Totodată, țevile PPR au o rezistență bună și la temperaturile extrem de scăzute sau ridicate, precum și la presiune. Astfel că, riscul ca țeava să se spargă sau să se distrugă este foarte mic.
Spre deosebire de alte tipuri de țeavă, țevile PPR nu trebuiesc izolate în încăperile în care se formează mult abur (cum ar fi baia), deoarece nu ruginesc.
Țevile PPR sunt o alegere igienică pentru instalația de apă sau de încălzire din casa ta, datorită rezistenței sporite, a materialului flexibil și eficient, precum și a raportului calitate-preț, care nu ar putea fi mai bun.