In articolul precedent, am acoperit cateva aspecte generale ale cuprului si polipropilenei ca material pentru instalatiile sanitare din casa ta. Am discutat acolo,mai pe larg, despre proprietatile fiecarui material, precum si despre necesitatile fiecarui tip de instalatie.
Astazi, ne vom uita la cupru si polipropilena din punct de vedere al rezistentei, costului si al randamentului si vom incerca sa alegem un castigator.
Incepem cu instalarea, anume cat dureaza si cat de dificil sunt ambele materiale de instalat, deoarece e un capitol destul de simplu. Teava PPR se monteaza putin mai usor si mai rapid decat cea de cupru, fiind mai maleabila, insa nu exista o diferenta semnificativa intre cele doua materiale.
Asa ca pe acest plan, cuprul si polipropilena ies la egalitate.
Un mare punct de interes este, desigur, durabilitatea fiecarui material. Cu totii vrem sa alegem materialul care va tine cat mai mult, nu-i asa? Ei bine, un producator PPR ne va spune ca polipropilena are o durata de viata de minim 30 de ani, desi unele fittinguri PPR te pot duce chiar si la 50 de ani, in functie de conditii.
Cuprul, pe de alta parte, are o durabilitate putin mai ridicata, deoarece rezista mai bine mediului inconjurator. O instalatie sanitara de cupru va tine undeva intre 50 si 75 de ani. Asa ca aici, cuprul ar fi castigator.
Un alt aspect foarte important pentru noi este, bineinteles, randamentul de care te vei bucura cu instalatia respectiva. Din moment ce majoritatea instalatiilor domestice necesita apa calda (instalatia sanitara, cea de incalzire, incalzire prin pardoseala, etc.), PPR teava iese din nou victorioasa, prin simplul motiv ca polipropilena are un transfer termic foarte scazut.
In realitate, exista doua tipuri de teava PPR - simpla si cu insertie. Pentru instalatiile de apa calda, vorbim de teava PPR cu insertie, care pierde foarte putina caldura la transport, spre deosebire de cupru. Desi putem folosi si cuprul pentru instalatiile cu apa calda, acesta trebuie izolat termic, ceea ce reprezinta un cost in plus.
Totodata, teava PPR simpla este ideala pentru transportul de apa rece (ceea ce nu se poate spune despre tevile de cupru), astfel ca in termeni de randament, polipropilena pare singura alegere.
Ca la orice pe lumea asta, trebuie luat in considerare si planul estetic - odata realizata instalatia, vei fi nevoit s-o acoperi, sau poti s-o lasi asa? Aici castiga detasat cuprul, deoarece metalul are un aspect finisat si placut, pe cand polipropilena, fiind in esenta un tip de plastic, nu este la fel de placuta la vedere.
Un alt factor important atunci cand alegem materialele este raportul calitate-pret. Cuprul este un metal foarte bun pentru anumite tipuri de instalatii termice si sanitare, datorita proprietatilor descrise in primul articol. Din pacate, aceste proprietati fac ca acest metal sa fie si foarte costisitor.
In medie, diferenta de pret intre instalatiile pe baza de cupru si instalatiile PPR este de aproximativ 20%, fara a lua in calcul costurile aditionale pentru instalarea cuprului.
Polipropilena este un material rezistent si de lunga durata, care prezinta o mare parte din proprietatile cuprului, la un pret mai avantajos.
La finalul zilei, alegerea iti apartine in intregime, deoarece numai tu poti sa stii care sunt necesitatile si care ti-este bugetul. Insa noi vom face o scurta recapitulare cu categoriile pe care le-a castigat fiecare material.
Cupru:
Polipropilena:
Desi fiecare conduce in doua categorii, polipropilena s-ar descurca mai bine ca durabilitate, decat cuprul ca randament si cost. Astfel ca, tevile PPR sunt alegerea potrivita, din punct de vedere al randamentului, costului si durabilitatii.