0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Calcul necesar țevi încălzire - Dimensionare și recomandări 

Pentru cei care își doresc să-și construiască o instalație de încălzire, este esențial să înțeleagă importanța dimensionării corecte a țevilor pentru a obține confortul termic dorit. Indiferent dacă vei alege instalații realizate din țevi PPR, cupru sau PEX, acest proces nu este simplu și necesită atenție specială. În continuare, îți vom detalia modalitatea de calcul necesar țevi încălzire și-ți vom oferi câteva recomandări ca să știi ce dimensiuni țeavă centrală să alegi sau cu ce diametru se pleacă din centrală și pentru ca instalarea sistemului de încălzire să fie una eficientă și funcțională.

Calcul necesar țevi încălzire - Ce trebuie să știi în primul rând

Realizarea unei instalații de încălzire nu este deloc o sarcină simplă. Ai nevoie de îndemânare pentru a stabili diametrele potrivite ale țevilor, pentru a alege materialele optime și pentru a calcula lungimea necesară, printre altele. O dimensionare adecvată a țevilor pentru un traseu țevi centrală termică, de exemplu, mai ține cont și de puterea termică necesară, configurația spațiului și de mulți alți factori. Chiar dacă procesul propriu zis de calcul necesar țevi încălzire nu este o activitate extrem de complicată, necesită puțină pricepere, cunoștințe de matematică și o înțelegere clară a fiecărui pas.

Înainte de a începe proiectarea sau instalarea unei instalații de încălzire, este crucial să înțelegi care este importanța dimensionării corecte a țevilor. Un calcul necesar țevi încălzire și o dimensionare corecte asigură nu doar eficiența și fiabilitatea sistemului, dar și confortul termic dorit în interiorul locuinței. 

Dacă nu te simți încrezător în abilitățile tale în aceste domenii, cel mai bine ar fi să te adresezi unei echipe de specialiști. Specialiștii pot oferi sfaturi personalizate, un calcul necesar țevi încălzire corect și soluții adaptate la necesitățile specifice ale fiecărui proiect, contribuind astfel la obținerea rezultatelor dorite și la evitarea unor eventuale erori costisitoare. Prin colaborarea cu profesioniști, vei avea siguranța că instalația de încălzire se va implementa corect și sigur, ceea ce te va asigura că vei evita eventualele probleme pe parcursul proiectului și-ți va aduce beneficii pe termen lung.

Calcul diametru țevi de încălzire din PPR 

Polipropilena (PPR) este considerată a fi un material ecologic, care nu dăunează mediului și o opțiune populară datorită rezistenței sale la temperaturi ridicate și presiune, precum și a durabilității în timp. PPR nu necesita izolare suplimentară și are o dilatare termică redusă, ceea ce reduce riscul de fisurare sau deformare a țevilor în timpul funcționării. Un alt avantaj este faptul că țevile din polipropilenă sunt foarte rezistente la coroziune. În plus, țevile PPR nu sunt foarte grele și se montează destul de ușor, fără a fi nevoie de foarte multe piese sau scule.

În primul rând, când se face proiectul de instalare al sistemului de încălzire, trebuie să se aibă în vedere puterea termică necesară pentru a determina diametrul potrivit al țevilor și pentru a se efectua un calcul necesar țevi încălzire corect. Acest lucru poate fi realizat prin calcularea încărcării termice pe fiecare secțiune a instalației, luând în considerare factori precum dimensiunile spațiului, nivelul de izolare termică și temperatura dorită în încăperi.

De asemenea, sunt importante și configurația sistemului de încălzire și lungimea totală a traseului de țevi. Acest lucru va influența nu doar dimensiunile de țeavă PPR pentru încălzire, ci și presiunea și debitul necesar pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii în întreaga locuință.

Pentru determinarea diametrului potrivit al țevii din PPR, se recurge la următoarea formulă:

D = √354 ∙ (0,86 ∙ Q: Δt): V

Aici, D reprezintă diametrul conductei, Q indică încărcarea termică pe secțiunea respectivă, V este viteza de răcire a lichidului, iar Δt reprezintă diferența de temperatură dintre debitul de alimentare și cel de retur. Utilizarea acestei formule ajută la stabilirea dimensiunilor adecvate ale țevii din PPR în cadrul sistemului de încălzire pentru instalație centrală termică PPR sau instalație PPR calorifere, luând în considerare parametrii esențiali pentru o funcționare optimă și eficientă a acestuia. 

Acest calcul necesar țevi încălzire este unul destul de complicat, de aceea aici intervine experiența unui instalator cu experiență sau a unei echipe de profesioniști care pot face astfel de calcule pentru proiectul tău, precum și calculul pentru distanța între țevi calorifer. De asemenea, poți utiliza un tabel dimensionare țevi încălzire pentru a determina diametrul exact necesar. De exemplu, în cazul unui sistem de încălzire cu calorifere într-o locuință cu țevi din PPR, țeava cu diametrul exterior de 20 mm este folosită pentru a conecta traseul de încălzire la calorifer. În situația în care traseul include mai multe calorifere, pe acel traseu se poate utiliza o țeavă de 25 sau 32 mm, în funcție de necesități și cerințele specifice ale sistemului. Această adaptare a diametrului țevilor în funcție de cerințele specifice ale fiecărei zone din locuință contribuie la optimizarea performanței sistemului de încălzire și la asigurarea unei temperaturi confortabile în fiecare încăpere.

Calcul diametru țevi de încălzire din cupru

La fel ca la țevile din PPR, este important să se efectueze calcule termice pentru a determina puterea termică necesară pentru încălzirea fiecărei încăperi sau a întregii locuințe. Această putere termică determină fluxul de căldură ce va trebui distribuit prin intermediul țevilor de încălzire.

Odată ce puterea termică este cunoscută, se poate proceda la dimensionarea țevilor de încălzire din cupru. În general, pentru un calcul necesar țevi încălzire cât se poate de precis află că pentru o putere termică totală de 18 kW, se pot utiliza țevi cu diametrul de 18 mm sau 22 mm, în funcție de specificațiile sistemului și de cerințele de proiectare.

Pentru puteri termice mai mari, între 22 și 28 kW, se recomandă utilizarea unor țevi cu diametru mai mare, de cel puțin 22 mm sau chiar 28 mm, pentru a asigura o distribuție corespunzătoare a căldurii în întreaga locuință.

Modul de utilizare a țevilor de cupru în cadrul instalației de încălzire presupune folosirea unor diametre adecvate în diferitele segmente ale sistemului. De exemplu, se utilizează țevi de 22 mm (sau 28 mm) de la centrală până la primul punct de ramificare, iar în continuare se poate folosi țeavă de 18 mm până la penultimul calorifer. De la penultimul calorifer până la ultimul, se poate utiliza o țeavă de 15 mm, însă în unele cazuri poate fi preferabil să se folosească și țevi de 18 mm pentru a asigura un flux adecvat de căldură.

Este important să se țină cont și de conexiunile și racordurile necesare pentru a asigura compatibilitatea între țevile de cupru și celelalte componente ale instalației de încălzire.

Calcul dimensiuni țevi de încălzire din PEX pentru încălzire în pardoseală

Pentru proiectarea unei instalații de încălzire în pardoseală cu țevi din materialul PEX, trebuie să se efectueze un calcul necesar țevi încălzire precis pentru determinarea dimensiunilor adecvate ale acestor țevi. În primul rând, este esențial să se evalueze suprafața totală a zonei care urmează să fie încălzită și să se determine necesarul de căldură în funcție de aceasta. Aceste calcule termice vor oferi indicii asupra puterii termice necesare pentru întregul sistem și, implicit, a debitului de apă necesar pentru încălzire.

Odată ce puterea termică necesară este cunoscută, se poate proceda la dimensionarea corectă a diametrului și lungimii țevilor din PEX. În funcție de caracteristicile specifice ale zonei de încălzit și de necesitățile termice ale acesteia, se pot utiliza diametre diverse de țevi PEX. De exemplu, în încăperi mai mari sau în zone cu un flux termic mai mare, se poate opta pentru țevi cu diametru mai mare, precum 20 sau 25 mm, pentru a asigura o distribuție corespunzătoare a căldurii și o temperatură confortabilă în întreaga încăpere.

De asemenea, este important să se ia în considerare distanța între rândurile de țevi și tipul de pardoseală pentru a determina lungimea necesară a acestora. De exemplu, pentru un parchet triplu stratificat, cu o grosime de până la 14 mm, se recomandă o distanță între rândurile de țevi de aproximativ 10 cm, iar pentru gresie sau marmură, distanța poate fi ajustată la aproximativ 15 cm.

Apelează la specialiști!

Atunci când vine vorba de proiectarea și implementarea unei instalații termice sau de alimentare cu apă potabilă, este esențial să te bazezi pe experți în domeniu pentru a te asigura că totul este realizat în conformitate cu standardele de calitate și siguranță. STRONG PIPES (TE-MA România) este o companie specializată în producția și distribuția de țevi și fitinguri destinate alimentării cu apă potabilă și instalațiilor termice. 

Produsele noastre sunt certificate de organisme de testare recunoscute la nivel internațional, precum ISO9001, ISO15874-3, și sunt omologate conform standardelor ICECOM și Agrement tehnic 424/2021. Echipa noastră de profesioniști oferă soluții complete, sustenabile și personalizate, prin intermediul unei rețele naționale de distribuitori locali, recunoscuți pentru profesionalismul și seriozitatea lor de excepție. 


Având în vedere că deviza noastră este "Produse de calitate, la prețuri corecte!", poți avea încredere că vei beneficia de cele mai bune soluții pentru proiectul tău, garantând astfel eficiența și durabilitatea instalației tale termice sau de alimentare cu apă. Apelează la TE-MA România pentru a beneficia de expertiză și produse de înaltă calitate în realizarea proiectului tău.

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross