0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

PPR, Cupru sau PEX - Ce țevi să alegi pentru instalațiile din locuința ta

Atunci când vine vorba de instalarea sau modernizarea sistemului de instalații sanitare din locuința ta, materialul potrivit al țevilor contează pentru durabilitatea, eficiența și calitatea generală a instalației. Între opțiunile disponibile de materiale, precum PPR, cupru și PEX, pentru țevi instalații sanitare, instalații de încălzire, țevi calorifere, țevi instalație apă casă sau pentru orice alte instalații din casa ta, fiecare vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje, iar alegerea unor tipuri de țevi poate influența confortul din locuința ta. 

În acest articol, îți vom prezenta fiecare material de țeavă instalații sanitare, comparându-le caracteristicile, beneficiile și limitările, pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere pentru orice instalație sanitară casă în funcție de nevoile tale.

Cum alegi țevile pentru instalațiile sanitare din casă - criterii

Când te pregătești să alegi țevi centrală termică, ce țeavă se folosește la apă rece, ce țeavă se folosește la gaze, țeavă apă caldă, cea mai bună țeavă pentru apă potabilă sau cea mai bună țeavă pentru încălzire în pardoseală, ar trebui să iei în considerare mai mulți factori pentru a te asigura că instalațiile vor rezista și vor fi de eficiente și sigure. În funcție de aceste criterii îți va fi mai ușor să alegi între ppr sau cupru, vei putea să faci comparații de genul pexal vs ppr și vei putea răspunde mai ușor la întrebări de genul - 'ce țeavă se folosește la calorifere' sau 'dacă e indicat să folosești instalație cupru centrală termică'.

Durabilitate

O țeavă instalație apă, gaze sau încălzire ar trebui să reziste fără a-și pierde integritatea structurală sau a-și compromite funcționalitatea din cauza uzurii, coroziunii și presiunii. Țevile din PEX și PPR rezistă între 30 și 50 de ani, iar cele din cupru 50 de ani. Deci între PEX, cupru sau PPR, poți alege cupru fără probleme. 

Conductivitate termică

Materialele cu o conductivitate termică ridicată, cum ar fi cuprul, sunt preferate în sistemele de încălzire calorifer cupru deoarece permit transferul rapid al căldurii, dar poate fi necesar un strat suplimentar de izolație. Pe de altă parte, materialele cu o conductivitate termică mai redusă, precum PEX, pot contribui la izolarea termică a apei, reducând pierderile de căldură și economisind energie. 

Randament

Randamentul poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv presiunea apei, diametrul țevilor, lungimea sistemului și materialul din care sunt fabricate țevile. Țevile cu un diametru mai mare pot oferi un randament mai bun în sistemele cu debit mare, în timp ce țevile cu diametru mai mic pot fi mai eficiente în sistemele cu debit redus. De asemenea, este importantă și rezistența la fluxul turbulent și la frecarea țevilor, deoarece aceasta poate afecta randamentul general al instalației. Alt factor de luat în considerare este compatibilitatea țevilor cu presiunea apei din rețea și că pot asigura un flux constant și fiabil de apă în întreaga casă. 

Expunerea la coroziune

Coroziunea poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv calitatea apei, pH-ul, temperaturile extreme și substanțele chimice din apă sau sol. În cazul în care te întrebi dacă o instalație din cupru ruginește, află că aceasta este foarte rezistentă. Materialele rezistente la coroziune (cuprul sau PEX-ul) pot fi preferate în medii agresive, precum apele dure sau soluțiile chimice, deoarece au o durată de viață mai lungă și necesită mai puțină întreținere. De asemenea, se recoamandă acoperirea acestora sau adăugarea unui strat de izolație,  dacă faci instalație sanitară casa la roșu. O țeavă izolată termic poate rezista mai mult și astfel se poate reduce riscul de deteriorare. 

Dilatare

Materialele flexibile, precum PEX-ul, sunt preferate în această privință, deoarece au capacitatea de a se dilata și contracta fără a se sparge sau a suferi fisuri, chiar și la temperaturi extreme la instalația de apă la o casă, de exemplu. Cu toate acestea, chiar și materialele mai rigide, cum este cuprul, pot face față dilatării în mod eficient, dacă instalarea este făcută corect și este avut în vedere acest criteriu.

Instalație cu țevi din cupru

Țevile din cupru sunt o opțiune populară și de încredere în domeniul instalațiilor sanitare și al sistemelor de alimentare cu apă, folosite încă din perioada Egiptului Antic. 

Caracteristicile țevilor din cupru

Durabilitatea ridicată, rezistența la coroziune, conductivitatea termică excelentă, flexibilitatea în instalare, capacitatea de a rezista la temperaturi extreme și capacitatea de a fi reciclate ușor le fac alegerea preferată pentru multe aplicații rezidențiale și comerciale. De asemenea, o instalație cupru este potrivită deoarece cuprul este un material natural non toxic, iar proprietățile sale bacteriostatice ajută la prevenirea creșterii bacteriilor în sistemele de apă.

Avantajele și dezavantajele țevilor din cupru

Avantaje:

 • Țevile din cupru rezistă peste 50 de ani.
 • Cuprul este rezistent la coroziune.
 • Cuprul are o conductivitate termică ridicată.
 • Țevile din cupru pot fi reciclate și refolosite.
 • Pot fi lăsate neacoperite, deoarece au un aspect plăcut, așadar nu este nevoie de mascare țevi apa sau gaze.

Dezavantaje:

 • Cuprul este mai scump, ceea ce poate crește costurile inițiale de instalare.
 • Instalarea și sudarea țevilor din cupru necesită abilități și echipamente specializate.
 • Țevile de cupru sunt sensibile la substanțele chimice de curățare utilizate pentru întreținerea centralelor termice, ceea ce le face mai puțin potrivite pentru o instalație calorifere. 
 • Coeficientul termic ridicat al cuprului face ca pierderea de căldură din țeavă cupru calorifer să se întâmple mai ușor, ceea ce poate afecta eficiența sistemului de încălzire.
 • Țevile din cupru sunt mai zgomotoase în timpul funcționării.

Când este recomandată utilizarea țevilor din cupru

Iată câteva contexte în care țevile din cupru sunt adesea preferate:

 • Pentru alimentarea cu apă rece și caldă în băi, bucătării și alte zone similare.
 • În sistemele de încălzire centralizată, în special cele care utilizează radiatoare sau pentru instalația de încălzire în pardoseală, îngropată în perete sau aparentă, țevile calorifere cupru pot fi preferate pentru a asigura o distribuție eficientă a căldurii și o durată lungă de viață. 
 • Pentru instalațiile subterane sau cele expuse la condiții meteorologice aspre.

Instalație cu țevi din polipropilenă (PPR)

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă PPR, află că PPR este prescurtarea pentru polipropilenă copolimer random, materialul din care sunt fabricate aceste tipuri de țevi. Țevile din polipropilenă (PPR) sunt tot mai populare în domeniul instalațiilor sanitare și al sistemelor de alimentare cu apă, datorită caracteristicilor lor versatile și avantajelor multiple. 

Caracteristicile țevilor din polipropilenă

Țevile din polipropilenă sunt fabricate dintr-un tip de plastic cunoscut pentru rezistența sa chimică și termică. Ele sunt flexibile, ușoare și durabile, rezistente la presiuni ridicate și la variații de temperatură. De asemenea, polipropilena nu afectează calitatea apei și este sigură pentru utilizarea în sistemele de alimentare cu apă potabilă, precum și într-o instalație sanitară baie aparentă.

Există două tipuri de țevi PPR:

 1. Țevi PPR simple: Nu conțin inserturi suplimentare și sunt potrivite pentru utilizarea în instalație baie PPR sau bucătărie de apă rece potabilă. 
 2. Țevi PPR cu aluminiu sau fibră de sticlă: Sunt îmbunătățite prin adăugarea unor inserții de aluminiu sau fibră de sticlă în compoziția lor. Aceste inserții ajută să îmbunătățească rezistența termică și durabilitatea acestor țevi. O instalație încălzire cu țeavă PPR sau pentru apă caldă sunt potrivite, deoarece aceste țevi rezistă la temperaturi ridicate sau presiuni mari.

Care fel de țeavă PPR este mai bună? Răspunsul depinde de instalația pentru care ai nevoie de acest tip de țeavă PPR apă caldă sau rece.

Avantajele și dezavantajele țevilor din PPR

Avantaje:

 • Este rezistent la coroziune, ceea ce îl face potrivit pentru utilizarea în medii umede sau cu substanțe chimice, de exemplu la o instalație calorifere PPR. 
 • Țevile din PPR sunt ușoare și flexibile.
 • Acestea au o durată de viață lungă și necesită puțină întreținere în timpul utilizării.
 • PPR sau cupru? Țevile din PPR sunt mai accesibile din punct de vedere financiar decât cuprul. Pentru o instalație PPR preț, consultă specialiștii în domeniu.
 • PPR-ul are o conductivitate termică mai mică decât alte materiale, păstrând apa caldă pentru perioade mai lungi de timp, fiind așadar potrivit pentru instalație încălzire PPR.

Dezavantaje:

 • Polipropilena are o durată de viață mai redusă decât cuprul.
 • La temperaturi ridicate, țevile din PPR pot să se dilate, ceea ce poate duce la deformări sau fisuri în sistem.
 • Vopseaua nu prinde pe acest tip de material, ceea ce face ca o instalație PPR aparentă să fie inestetică, dacă nu se găsește o metodă ingenioasă de a o ascunde. 

Când este recomandată utilizarea țevilor din PPR

Polipropilena este ideală pentru sistemele de alimentare cu apă potabilă, fie pentru o instalație PPR calorifere, traseu țevi centrală termică, instalație PPR baie sau sistemele de încălzire și răcire. Cea mai buna teava PPR pentru încălzire este cea cu inserție de fibră de sticlă, perfectă pentru montaj calorifere cu PPR.

Instalație cu țevi din polibutilenă (PEX)

Fiind un material plastic rezistent și versatil, țevile din PEX sunt preferate pentru instalațiile sanitare și sistemele de alimentare cu apă.

Caracteristicile țevilor din PEX

Țevile din polibutilenă (PEX) sunt fabricate dintr-un material plastic numit polietilenă reticulată, care este rezistent la presiune, temperatură și coroziune. Ele sunt caracterizate prin flexibilitate și ușurință în manipulare și montare. De asemenea, PEX-ul nu afectează calitatea apei și este sigur pentru utilizarea în sistemele de instalație apă baie sau bucătărie.

Acestea sunt ușor de identificat datorită culorilor specifice care le fac potrivite pentru anumite tipuri de lucrări:

 • Alb - pentru utilizare la orice temperatură.
 • Albastru - pentru medii reci.
 • Roșu - pentru medii fierbinți.

Avantajele și dezavantajele țevilor din PEX

Avantaje:

 • PEX-ul este extrem de flexibil.
 • PEX-ul este rezistent la coroziune și la degradare în timp, asigurând durabilitate pe termen lung.
 • Instalarea țevilor din PEX necesită mai puține accesorii și este mai rapidă decât alte materiale, cum ar fi cuprul. 
 • PEX-ul poate rezista la temperaturi extreme fără a-și pierde proprietățile. 
 • Conductivitatea termică redusă pentru țeava PEX calorifere ajută la reducerea pierderilor de căldură sau frig.

Dezavantaje:

 • Radiațiile UV pot deteriora PEX-ul, limitând utilizarea sa la instalații interioare sau protejate de soare.
 • La temperaturi ridicate, țeava Pexal încălzire poate suferi dilatare, ceea ce poate afecta integritatea sistemului și poate duce la scurgeri.
 • Țevile din PEX pot fi deteriorate de rozătoare și apă bogată în cloruri.

Când este recomandată utilizarea țevilor din PEX

Țevile din polibutilenă (PEX) sunt ideale pentru sistemele de alimentare cu apă caldă și rece, sistemele de încălzire în pardoseală, sistemele de răcire și alte instalații unde flexibilitatea și durabilitatea sunt esențiale.

Recomandări de țevi pentru fiecare tip de instalație din casă - PPR sau cupru / PPR vs PEX

Alegerea corectă a țevilor este foarte importantă pentru ca instalațiile tale să funcționeze optim, așadar dezbatem în cele ce urmează ce tipuri de țevi sunt recomandate pentru fiecare tip de instalație din casă - de la ppr vs cupru, la ppr vs pex. 

Țevi recomandate pentru instalații sanitare

Țevile din cupru sunt cele mai rezistente, nu permit formarea microbilor, deci pot fi folosite cu succes pentru instalațiile de apă menajeră, însă nu sunt recomandate pentru mediile acide. Pentru instalațiile unei bucătării sau a unei băi, se recomandă toate tipurile de țevi, cu mențiunea că PEXAL sau PPR au cel mai mic preț. Ține cont însă că dacă optezi pentru instalații sanitare PPR pentru baie de exemplu, acestea nu sunt tocmai estetice, așadar ar trebui să fie ascunse. 

Țevi recomandate pentru încălzire prin calorifere

Țevile din PPR sunt cele mai potrivite pentru instalație centrală termică PPR, însă și cele din PEX sunt o alternativă viabilă. Cuprul nu este recomandat ca țeavă pentru calorifere, deoarece poate surveni o reacție electrochimică între acest material și aluminiul de la unele tipuri de calorifere, ceea ce poate duce, în timp, la deteriorarea acestora. Țeava PPR pentru încălzire este cea cu inserție de aluminiu sau fibră de sticlă. Dacă vrei o protecție țevi calorifer pentru mascare țevi PPR, ai o mulțime de opțiuni disponibile pe piață.

Țevi recomandate pentru încălzire în pardoseală

Cele mai potrivite țevi pentru instalațiile termice cu încălzire în pardoseală sunt cele din cupru. Dacă bugetul nu-ți permite să aloci prea mult pentru țevi cupru instalație încălzire, o altă opțiune potrivită este PEX-ul, datorită flexibilității sale, ușurinței la montare și capacității de a rezista la temperaturi ridicate. 

Țevi recomandate pentru instalația de gaze

Pentru instalațiile de gaze, este important ca țevile alese să fie sigure și să asigure o etanșeitate corespunzătoare pentru a preveni scurgerile de gaze. Datorită rezistenței crescute la presiuni mari, țevile din cupru sunt cele mai recomandate pentru instalațiile de gaze. Cuprul ruginește? Cuprul este un metal moale care nu ruginește. Poți opta pentru o țeavă gaze îngropată.

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross