0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Izolare țevi apă exterioare (împotriva înghețului) - de ce e important să îți izolezi corect țevile de apă și ce izolator țeavă să folosești

Alimentarea cu apă a locuinței și transportul acesteia prin rețeaua de țevi este o necesitate a prezentului, în acest sens general fiind găsite o multitudine de soluții. Indiferent de tipul alimentării cu apă, aceasta circulă spre locuințe prin intermediul rețelelor de țevi, majoritatea dintre acestea expuse la condițiile exterioare de mediu. În vreme ce temperaturile crescute sunt o problemă mai puțin importantă, nevoia adoptării unei soluții de izolație țeava apă îngheț devine foarte acută. Află din acest material de ce este important să îți izolezi corect țevile de apă și care sunt pericolele care le pot afecta pe acestea.

Izolație țeavă PPR/CUPRU/PVC - de ce este importantă

Țevile de apă reprezintă elemente de infrastructură menite să asigure transportul apei către consumatori, apă care provine de la instalațiile generale: sistem centralizat de țevi și conducte, sistemele cu hidrofor sau sistemele cu pompe submersibile. Așadar, indiferent că vorbim despre izolație țeavă PPR, despre izolație țeavă cupru sau despre izolație țeavă PVC află că izolarea țevilor este o măsură care se ia în principal pentru protejarea sistemului de apă, pentru prevenirea problemelor și pentru reducerea costurilor de energie.

Izolație țeavă antiîngheț

Înghețul este una dintre principalele probleme atunci când vine vorba despre apă, deoarece la o temperatură sub 0 grade Celsius apa îngheață. Atunci când apa îngheață aceasta își mărește volumul, pentru că se dilată, iar acest lucru are implicații asupra țevilor în mod direct. Prin mărirea volumului apei se exercită o presiune ridicată la nivelul pereților țevilor, lucru care duce la o forță de împingere la nivelul acestora, rezultatul putând însemna apariția de fisuri sau rupturi în masa materialului. Din acest motiv este importantă alegerea unor țevi rezistente, precum țeava pp-r din fibră compozită, care rezistă la acțiuni mecanice și care, mai ales după procesul de izolație țeavă antiîngheț, protejează sistemul de alimentare de cedare din cauza înghețului. 

Izolare țeavă apă pentru prevenirea condensului

Condensul este o problemă majoră în termeni de calitate a apei, deoarece ca urmare a condensării vaporilor de apă poate rezulta apariția mucegaiului. Condensarea se produce atunci când aerul saturat de vapori de apă întâlnește o suprafață rece. Ca urmare a acestui proces se pot observa picături de apă pe zona țevilor, precum în cazul geamurilor în timpul iernii, însă această problemă poate fi rezolvată prin izolarea țevilor cu ajutorul unui izolator țeavă adecvat.

Care sunt cerințele pentru materialele izolante pentru țevile de apă

Țevile de apă sunt elemente de infrastructură care trebuie să reziste în condiții aparte și care trebuie să răspundă unor cerințe ridicate din domeniul igienei. Materialele izolante de tip izolator țeavă trebuie de asemenea să răspundă unor condiții generale și particulare, după cum urmează:

  • Conductivitate termică redusă;
  • Rezistență la umiditate;
  • Rezistență la coroziune;
  • Rezistență la șocuri mecanice și compresiune;
  • Durabilitate;
  • Instalare facilă;
  • Rezistență la foc (izolație ignifugă)

Conductivitate termică redusă- prin conductivitate termică se înțelege proprietatea unui material de a permite trecerea căldurii prin interiorul acestuia, permițând astfel schimburi de temperatură cu mediul exterior. Materialul folosit ca izolator țeavă trebuie să respecte condiția de a nu permite aceste schimburi, astfel încât apa care trece prin acestea să nu își piardă proprietățile termice, iar țeava să fie astfel rezistentă la îngheț. 

Rezistență la umiditate- relaționată de ideea de apariție a condensului, umiditatea ridicată poate fi problematică deoarece poate deteriora țevile. Ideea de izolație termică țevi joacă un rol deosebit de important în acest sens deoarece funcționează ca un izolator  pentru țevi.

O izolatie termica țevi poate reduce pericolul apariției coroziunii, care poate afecta funcționalitatea țevilor. Dacă acestea nu sunt foarte bine izolate riscurile sunt destul de mari ca rugina și coroziunea să apară la nivelul țevii. Izolația termică joacă așadar un rol deosebit de important, protejând țevile atât la nivel termo cât și hidro.

Rezistență la șocuri mecanice și compresiune- unele tipuri de materiale izolatoare au proprietatea de a rigidiza elementele și de a le conferi acestora o rezistență mai bună. Spre exemplu poți folosi o izolatie tevi cu vata minerala pentru izolat țevi sau poți opta pentru spumă poliuretanică pentru izolare, materialele fiind eficiente în termeni de protecție termică, dar oferind și rezistențe mecanice ridicate în același timp, mai ales când vibe vorba despre izolație țeavă apă rece exterior. 

Durabilitate- o proprietate specială a izolațiilor este aceea că trebuie să fie durabilă în timp, de preferat pe întreaga durată de viață a țevilor. 

Când vorbim despre procesul de izolație țevi apă exterior aceasta trebuie să fie realizată din materiale care rezistă foarte bine în timp, oferind astfel și prelungirea duratei de viață a țevilor 

Rezistență la foc- desigur, o proprietate importantă când vine vorba de izolație țevi exterioare este cea care vizează siguranța la incendiu. 

Cele mai folosite materiale pentru izolarea țevilor de apă

Având în vedere cerințele enumerate, opțiunile de izolare devin relativ puține ca număr. Acestea sunt însă utilizate tocmai pentru că fiind un grup mai restrâns de materiale reușesc să acopere cerințele în materie de izolare tevi apă exterioare sau interioare.

Cele mai folosite materiale pentru izolare țevi apă sunt:

  • Spuma poliuretanică;
  • Vata minerală bazaltică sau de sticlă;
  • Polistiren;
  • Celuloză;
  • Lână de oaie 

Spuma poliuretanică- este un material izolator care se aplică fără rosturi, reușind să creeze o barieră la nivelul țevilor, fără a permite astfel schimburile de temperatură. Spuma poliuretanică folosită poate fi cu celulă închisă sau deschisă, cea cu celulă deschisă fiind un material izolator elastic, iar cea cu celulă închisă fiind un material izolator pentru țevi rigid.

Vata minerală din fibră de sticlă sau bazaltică este de asemenea un material eficient pentru izolare termică. Fibrele minerale ajută la păstrarea mai bună a temperaturii, ferind structura de țevi de îngheț.

Polistirenul este un material rezistent la umiditate, care protejează foarte bine structura de țevi conferindu-le o protecție ridicată împotriva pierderilor de căldură.

Celuloza- în unele situații poate fi folosită și această soluție, eficiența sa fiind dovedită în cadrul izolării locuințelor. Este important însă să se folosească și un strat de hidroizolare, deoarece în timp celuloza este sensibilă la umiditate.

Lâna de oaie funcționează similar ca și în cazul izolării cu vată bazaltică și vată de sticlă, fiind un material rezistent, care oferă caracteristici foarte bune de izolare și un comportament foarte eficient la foc. 

Izolație țevi apă  - Tipuri

În general alegerea fiecărui tip de izolație țevi depinde de tipul țevilor folosite. Este important să cunoști tipul țevilor necesare pentru lucrările executate, deoarece caracteristicile acestora pot fi distincte. Astfel, folosirea țevilor PPR vizează cea mai mare parte a domeniilor care țin de alimentare cu apă, însă mai există și alte tipuri de țevi care necesită izolații adaptate. 

Izolatie polietilenă expandată

Unul dintre materialele care pot fi folosite pentru izolarea țevilor este spuma de polietilenă (izolație polietilenă expandată), care este un material izolator eficient și rezistent la umiditate (condens teavă apă rece). Polietilena este este un material durabil și rezistent, compatibil cu majoritatea tipurilor de țevi.

Izolatie țeavă din cauciuc 

Izolarea țevilor cu elemente din cauciuc sau neopren prezintă marele avantaj al durabilității. Izolațiile de acest tip oferă o acoperire bună a elementelor, permițând păstrarea temperaturii. În plus, izolațiile din cauciuc sunt compatibile cu o varietate de țevi, inclusiv țevi din oțel, cupru sau PVC.

Izolatie țeavă autoadezivă

Izolațiile autoadezive se găsesc cel mai adesea sub formă de benzi care au proprietatea de a etanșa foarte bine zonele pe care sunt aplicate. Benzile autoadezive e pretează foarte bine și pentru izolare în situația în care se constată o umiditate mare, ferind de asemenea elementele de îngheț. 

Izolarea înfășurată a țevilor

Acest proces de izolare presupune aplicarea materialului izolator direct pe suprafața țevilor, materialul fiind de cele mai multe ori disponibil sub formă de benzi. Acestea sunt înfășurate de jur împrejurul țevilor, protejându-le de îngheț și de temperaturi scăzute. 

Pașii necesari pentru izolarea țevilor de apă 

Izolarea este un proces tehnologic prin care sunt asigurate condițiile necesare alimentărilor cu apă, însă acesta necesită respectarea corectă a pașilor care să garanteze păstrarea temperaturii și protecția țevilor. Succesiunea acestor pași este următoarea:

  • curățarea suprafeței țevilor- acestea pot păstra la nivelul suprafeței urme de grăsimi sau uleiuri, dar și praf și alte impurități;
  • dimensionarea corectă a elementelor și alegerea materialului izolator- este necesară o măsurare corectă a țevilor pentru ca mai apoi să poată fi dimensionat și materialul izolant ce va fi folosit pentru izolare termică țevi apă, în funcție de tipul acestuia (număr de benzi de izolare; număr de panouri izolante etc.);
  • debitarea materialului de izolare- tăierea acestuia conform dimensiunilor dictate de etapa precedentă;
  • aplicarea materialelor și folosirea accesoriilor potrivite: fitinguri pehd, fitinguri ppr, fiting ppr compozit etc.; 
  • fixare și sigilare- în unele cazuri materialele pot avea nevoie de o fixare suplimentară, așa cum este cazul izolațiilor pentru țevi cu vată bazaltică sau vată de sticlă. La polul opus, spuma poliuretanică este un material care se aplică prin pulverizare și nu necesită fixare în procesul de izolare conducte exterioare. 
  • Verificarea eficienței sistemului și darea în funcționare a instalației. 

Sfaturi pentru a asigura performanța izolației pentru țevi 

Lucrările de alimentare cu apă presupun mai înainte de orice folosirea unor elemente eficiente de infrastructură, mai exact a țevilor și accesoriilor necesare. Aspectul izolării este de asemenea important deoarece asigură funcționarea eficientă a țevilor, limitând pierderile de căldură.

Astfel, devine imperios necesară izolarea termică a țevilor, iar acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi pe care orice profesionist le va oferi. În plus, indiferent de materialul ales pentru izolare țevi apă exterioare sau interioare, este la fel de important și modul de instalare al acestuia. Zonele de joncțiune trebuie întotdeauna protejate, deoarece aplicată sau instalată necorespunzător, izolația se poate deteriora, cauzând o protecție țevi ineficientă. 

La fel de important în ceea ce privește izolarea țevilor este și faptul că materialul izolator trebuie verificat periodic, pentru a te asigura că acesta protejează țevile în mod corect. În final, izolarea țevilor nu trebuie făcută selectiv, ci este nevoie de o izolare termică țevi ppr, țevi din cupru sau din oricare alt material și mai ales nu pe porțiuni, ci ca întreg. 

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross