0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Montare centrală termică - Unde se instalează, schemă instalare și pași necesari

Este important să știi unde și cum se face o instalare centrala termica în mod corect, care e schema de instalare și care sunt pașii necesari pentru a lua decizii corecte alături de echipa de instalatori profesioniști care te va ajuta cu montarea centralei termice. Astfel, o firmă de instalare centrală termică te va asigura că te vei bucura de confort termic în sezonul rece, precum și de acces la apă caldă în orice moment dorit. 

Montarea centralei pe gaz sau pe lemne pe cont propriu nu este indicată, deoarece rezultatele neconforme pot pune în pericol siguranța ta și a celorlalți locatari ai imobilului. Cu accent pe informații practice și utile, acest ghid se adresează celor interesați să înțeleagă toate aspectele implicate în procesul de montare centrală termică.

Cum se montează centrala termică pe gaz?

În primul rând, este important să se aleagă un loc adecvat pentru montare centrală pe gaz, de obicei, în apropierea sursei de gaz și a evacuării gazelor arse. Instalatorii autorizați pentru centrală termică gaz vor conecta centrala termică pe gaz la rețeaua de gaze, asigurându-se că totul respectă normele de siguranță și reglementările locale. Procesul de montaj centrală pe gaz continuă cu instalarea sistemului de evacuare a gazelor arse și a conductelor de alimentare cu apă. În plus, o instalare centrală termică pe gaz înseamnă și configurarea sistemului de control al temperaturii. De asemenea, când se face o instalație centrală termică pe gaz se vor efectua și teste riguroase pentru a garanta funcționarea corectă și sigură a centralei pe gaz. 

Cum se montează centrala termică pe lemne?

Montarea centralei termice pe lemne necesită o abordare diferită de către firma de instalare centrale termice, având în vedere specificul combustibilului solid. În primul rând, se alege un spațiu bine ventilat și rezistent pentru instalație, iar evacuarea fumului trebuie să fie eficientă. Instalatorii autorizați vor monta coșul de fum sau alt sistem adecvat de evacuare a gazelor rezultate în urma arderii lemnului. Apoi se va face conectarea la sistemul de încălzire și a conductelor de apă caldă urmând schema montaj centrală pe lemne cu centrala pe gaz. Este important să se respecte cu strictețe normele de siguranță, având în vedere riscurile asociate cu arderea lemnului. Testele finale asigură că centrala termică pe lemne funcționează în parametri optimi, furnizând căldură eficientă și ecologică. 

Montarea centralei termice la casă sau la bloc - Există diferențe?

Man turning off thermostat during energy crisis

Nu există diferențe semnificative între montare centrală electrică la o casă individuală și la un bloc de locuințe. Procedura este aceeași, echipamentele sunt aceleași. Variabilele de luat în considerare în alegerea centralei sunt suprafața de locuit, nivelul de izolare al camerelor, structura clădirii, dimensiunea sistemului de încălzire și regulamentele locale. Este posibil să fie nevoie de două centrale termice, în cazul montării la casă, în funcție de cât de mare este suprafața casei.

Montare centrală termică la casă:

În cazul montării la o casă, există mai multă flexibilitate în alegerea locului de instalare. Se poate opta pentru o cameră special dedicată, cum ar fi o pivniță sau un spațiu tehnic, în care centrala să fie amplasată. De obicei, aceasta va fi conectată la o rețea de distribuție a apei și a gazului specific casei. Montarea presupune adesea și instalarea unui coș de fum sau a altui sistem de evacuare a gazelor arse, în funcție de tipul de combustibil utilizat.

Montare centrală termică la bloc:

În cazul unui apartament în bloc, montarea centralei termice poate fi mai restricționată din cauza spațiului limitat și a reglementărilor specifice clădirilor colective. De obicei, centrala termică pentru apartament este compactă și se amplasează într-un spațiu bine ventilat din bucătărie. Este esențial să se respecte regulile de siguranță și să se asigure o conexiune corectă la rețeaua de gaz și la sistemele de distribuție a apei calde și reci, având în vedere infrastructura compartimentată a blocului.

Schema montare centrală 

Iată o schemă montare centrală pe gaz, pentru a înțelege mai clar ce piese sunt necesare pentru instalarea corectă a unei centrale termice. Este important să reții că acestea variază considerabil în funcție de tipul specific de centrală termică. 

Energy efficient heating system with thermostat vector

Iată lista elementelor incluse într-o schemă de montaj pentru centrala termică pe gaz:

  • Țeava de intrare pentru alimentarea cu apă rece (împreună cu filtrele pentru curățarea apei de calcar și impurități);
  • Țeava de retur pentru circuitul de încălzire;
  • Țeava de tur pentru circuitul de încălzire;
  • Traseu țevi centrală termică pentru circuitul de apă caldă;
  • Țeava de gaz cu regulator.

Etape în montarea centralei termice

Worker repairing water heater

Pentru a instala o centrală termică, este necesar să parcurgi mai multe etape, cuprinzând atât procesul de obținere a autorizațiilor necesare, primele verificări, cât și pașii de montaj centrală electrică, după cum urmează:

Debranșarea de la distribuitorul actual de energie termică

Înainte de a te conecta la sistemul de gaz, trebuie să completezi și să depui o cerere de debranșare de la sistemul central de termoficare. Acest document tipizat poate fi înregistrat la sediul primăriei sau la furnizorul de termoficare. Cererea include opțiunile pentru care se solicită debranșarea, precum și detalii despre proiectul elaborat și avizat pentru conectarea la un nou dispozitiv de încălzire.

Modificarea instalației de gaze naturale

O altă cerere pe care va trebui să o pregătești este cea de extindere sau de modificare a instalației de gaze până în locul în care va fi montată centrala. Formularul se depune la sediul local al furnizorului de gaze naturale.

Cumpărarea centralei termice și a accesoriilor necesare

În momentul în care încerci să te decizi asupra unui model de centrală termică ar trebui să ai în vedere capacitatea acesteia și cerințele de încălzire ale locuinței. Este esențial să efectuezi un calcul pentru determinarea necesarului de căldură specific casei tale, având în vedere factori precum izolarea termică, eventualele pierderi de căldură sau caracteristicile elementelor de tâmplărie. 

Poți realiza o comparație la nivelul eficienței energetice a clădirii, analizând în paralel aspecte precum costurile, brandul, calitatea sau garanția. De asemenea, ia în calcul și sistemele de siguranță, asigurându-te că faci alegerea potrivită pentru nevoile tale specifice.

Pentru instalarea centralei termice vei avea nevoie de următoarele accesorii:

  • țevi și racorduri; 
  • robineți, valve și fitinguri
  • conducte
  • supape; 
  • suporturi; 
  • flanse; 
  • calorifere din aluminiu sau din oțel;
  • termostate;
  • cabluri, prize, prelungitoare;
  • materiale izolatoare;
  • alte materiale recomandate de instalator.

Schema de montare a centralei termice

Este imperativ să respecți cu strictețe schema de montaj centrală termică. Orice deviere sau improvizație de la schema montaj instant pe gaz ar putea nu doar influența funcționalitatea centralei termice, ci și pune în pericol siguranța locuinței.

Heating system concept with convenience and control symbols flat vector illustration

Unde poate fi montată centrala termică?

Montarea centralei termice nu poate fi efectuată în orice zonă a locuinței, deoarece se preferă de obicei spațiile separate, delimitate de camere cu aburi, căldură intensă sau pericol de îngheț. Un aspect crucial este și la ce înălțime se montează centrala termică, deoarece este necesar un spațiu de ventilare atât în partea stângă și dreaptă, cât și sus și jos. Se recomandă ca centrala să aibă aproximativ 50 cm de spațiu liber în partea superioară pentru ventilare și acces. 

Există mai multe opțiuni unde se montează centrala pe gaz:

  • Pe peretele exterior al bucătăriei sau balconului,  cu condiția să fie un perete portant capabil să preia greutatea centralei și să reziste strapungerii pentru evacuarea gazelor arse.
  • Integrarea în mobilier poate fi o soluție estetică, dar este important să asiguri un spațiu minim de ventilare de aproximativ 10-15 cm în jurul cazanului pentru a facilita ventilarea și intervențiile de service.
  • În camera tehnică reprezintă una dintre cele mai bune soluții, dar cu acces la rețeaua de gaze naturale și apă.

Unde să NU montezi centrala termică

Există și recomandări cu privire la locurile în care nu ar trebui să fie amplasată centrala termică:

  • Zona dormitorului sau a camerelor de odihnă
  • Camere cu pereți din materiale inflamabile sau căptușiți cu materiale ușor inflamabile
  • Zone cu un nivel ridicat de praf, umiditate mare sau pericol de îngheț (baie, bucătărie, balcon deschis)
  • În zonele de acces, cum ar fi holurile, scările sau casa scării
  • Debara sau alte tipuri de spații de depozitare cu potențial de aprindere
  • În subsolul clădirilor

Montajul kitului de evacuare a gazelor în exterior

Montajul kitului de evacuare a gazelor în exterior este o etapă esențială în instalarea unei centrale termice, contribuind semnificativ la siguranța și eficiența sistemului. Kitul de evacuare este amplasat cu o înclinare corectă pe partea exterioară a clădirii, însă este esențial să se acorde atenție distanțelor minime față de ferestre, uși sau alte deschideri, precum și să se asigure o fixare solidă pentru a rezista condițiilor meteo.

Racordarea la circuitul de apă și de gaze

Este imperativ să angajezi personal calificat pentru această operațiune, deoarece riscurile asociate sunt considerabile, mai ales în cazul gazelor naturale. În acest proces se utilizează țevi specializate, racorduri și produse de etanșare, asigurându-se astfel o conexiune sigură și eficientă a centralei termice la sursele necesare de apă și gaze.

Punerea în funcțiune (PIF) de către instalatorul autorizat

După finalizarea etapei de montaj, un instalator autorizat va porni centrala pentru a verifica buna funcționare centrala termica pe gaz. Acesta va efectua o inspecție amănunțită a întregii instalații pentru a se asigura că nu există surse de pericol. În cadrul acestei etape, se efectuează și reglajele necesare ale centralei, iar utilizatorul primește instrucțiuni detaliate pentru a ști exact cum să opereze centrala în mod corect și sigur.

Autorizare și înregistrare la ISCIR

Deținerea autorizației ISCIR (Inspectoratul pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) este obligatorie, iar acest proces implică următorii pași:

  • Verificarea documentației necesare de montare centrale termice
  • Inspecție și verificare
  • Evaluare și testare a dispozitivelor
  • Autorizare sau reînnoire a autorizației

Reguli de siguranță privind montarea centralei termice

Pentru a asigura funcționarea în parametri normali a centralei termice și pentru a evita riscurile, este important să fii atent la următoarele aspecte după ce echipa de montaj centrale termice și-a terminat treaba:

  • Evită amplasarea centralei în zone cu condens/umiditate crescută sau în locuri unde temperaturile scad sub zero grade.
  • Asigură-te împreună cu echipa de instalații centrale termice că centrala termică este plasată într-o zonă bine aerisită și că s-a efectuat montare regulator gaz centrală.
  • Nu deconecta detectorul de gaz.
  • Evită folosirea aceleiași prize pentru mai multe echipamente.
  • Nu amâna efectuarea verificărilor periodice.
  • Utilizează doar sisteme de evacuare a gazelor recomandate de specialiști.

Cât costă montarea centralei termice

Costurile pot varia dacă se realizează un nou branșament de la zero sau dacă se intervine asupra conductelor existente. Suprafața totală a clădirii are, de asemenea, un impact asupra costului final, la fel și alegerea modelului sau tipului de centrală termică. De asemenea, când calculezi cât costă instalarea unei centrale termice de apartament sau casă, prețul manoperei este un aspect semnificativ, variind în funcție de firma montaj centrale termice aleasă, locație și condițiile specifice de lucru. 

Cum se întreține centrala termică

Service man adjusting house heating system

Un aspect crucial este programarea corespunzătoare a reviziilor, deoarece acestea furnizează informații detaliate despre funcționarea centralei termice și te pot ține la curent cu momentul de înlocuire centrală termică. Este recomandat să verifici bateriile termostatului, să aerisești caloriferele și să monitorizezi presiunea de aer în instalație. De asemenea, este important să te ocupi de achiziționarea produselor de siguranță, cum ar fi un UPS pentru centrala termică, pentru o protecție împotriva suprasarcinii, scurtcircuitului sau a căderilor de tensiune. În acest pas poți efectua cu succes și o aerisire centrală termică. 

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross