0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Montaj instalații sanitare - Sfaturi & Recomandări

Atunci când construim, o atenție deosebită este acordată segmentului de instalații. Instalațiile electrice, termice și cele sanitare sunt de fapt elementele care fac ca un anumit imobil să capete viață, acestea ajutându-ne să ne bucurăm de confortul dorit. Dintre acestea, un rol foarte important îl au instalațiile sanitare, deoarece acestea stau la baza funcționării unei game ample de dispozitive. 

Instalațiile sanitare reprezintă un sistem complex de conducte, accesorii, aparate și dispozitive utilizate pentru furnizarea, distribuția și evacuarea apei într-o clădire. Spre exemplu, instalațiile sanitare sunt cele care permit alimentarea cu apă a clădirilor, astfel încât procesele zilnice de igienă să poată fi realizate. De asemenea, instalațiile sanitare sunt cele datorită cărora se face aprovizionarea cu apă de consum, dar și motorul pe baza cărora funcționează diferite electrocasnice sau dispozitive (mașini de spălat, centrale termice etc.). 

Află din acest material toate detaliile despre montajul instalațiilor sanitare, dar și sfaturi și recomandări care să te ajute să te bucuri de confort din punct de vedere al alimentării cu apă și al evacuării acesteia. 

Cum funcționează instalațiile sanitare 

Există mai multe tipuri de instalații sanitare, iar modul lor de funcționare influențează utilizarea lor în anumite contexte. 

Principiul presiunii 

Cunoscut și sub  numele de legea lui Pascal, principiul presiunii este unul dintre principiile fundamentale în fizică. Presiunea, conform acestui principiu, este definită sub forma raportului dintre o forță aplicată pe o suprafață și suprafața în sine. Principiul presiunii enunță de fapt ideea că o presiune aplicată în orice punct al unui lichid incompresibil, se va transmite integral în toate direcțiile. Din acest motiv este important ca sistemul de țevi să fie foarte rezistent, cum ar fi țeava PP-R, care poate prelua eforturile fără riscul cedării instalației.  

Principiul vaselor comunicante

Dezvoltat pe baza legii lui Pascal, principiul vaselor comunicante face referire la transmiterea presiunii într-un lichid (care nu se comprimă) între recipientele care sunt conectate cu ajutorul unui tub. Se observă așadar o transmitere uniformă a presiunii, la baza fenomenului fiind tocmai faptul că lichidul nu poate fi comprimat. 

Principiul gravitației 

Principiul gravitației este probabil cea mai cunoscută noțiuni de fizică, acesta fiind enunțat prima dată de către Isaac Newton. Principiul vorbește despre forța de atracție a pământului și despre proprietatea obiectelor cu masă de a fi atrase de către acesta. Principiul gravitației este foarte important în domeniul instalațiilor, deoarece apa, fiind un lichid, urmează o curgere gravitațională, adică de sus în jos, având nevoie de o forță de împingere pentru ca aceasta să poată ajunge la utilizatori, cum ar fi spre exemplu cazul etajelor superioare ce necesită alimentare cu apă. 

Tipuri de instalații sanitare - de la instalații sanitare baie la rigole de scurgere

Instalațiile sanitare pot fi de mai multe tipuri și sunt grupate în general în funcție de specificul lucrării în care sunt folosite. În acest sens, avem următoarea delimitare:

  • instalații de alimentare cu apă potabilă- instalații prin care trece apă curată, special destinată consumului și proceselor de îngrijire precum instalatie apa baie. Pentru aceste tipuri de instalații țevile trebuie să fie suficient de rezistente să reziste la schimbări de temperatură, dar și la debite și presiuni relativ mari.
  • instalații de încălzire a apei (instalatii sanitare baie sau bucătărie, instalații  de racordare la centrala termică sau calorifere)
  • instalații de evacuare a apei (montaj instalații sanitare baie, rigole de scurgere, chiuvete etc.)
  • instalații de epurare a apei
  • instalații de alimentare a sistemelor de irigare

Materiale și ustensile necesare pentru montajul instalațiilor sanitare 

a man working on a pipe in a wall
https://unsplash.com/photos/a-man-working-on-a-pipe-in-a-wall-c314Gh8dXAo

Pentru realizarea montajului instalațiilor sanitare este nevoie să utilizezi câteva unelte, ustensile și materiale speciale. Unele dintre acestea sunt specifice domeniului instalațiilor, așadar ar trebui ca înainte de a orice lucrare să te familiarizezi cu acestea.

Materiale necesare pentru lucrări instalații sanitare

Cele mai importante materiale care sunt necesare pentru realizarea instalațiilor sunt fitingurile, robineții și țeava. Țevile pentru lucrări instalații sanitare se recomandă să aibă o rezistență foarte bună, atât din punct de vedere mecanic, cât și din punct de vedere al rezistenței, iar unul dintre cele mai des folosite tipuri de țevi este țeava neagră rotundă. 

Ustensile necesare pentru instalații sanitare

Există o multitudine de ustensile ce pot fi folosite pentru lucrările de realizare a instalațiilor sanitare, dar și pentru reparațiile aferente acestora. Cheile pentru țevi, banda de teflon, lampa de sudură, șurubelnițe și chei fixe, dispozitiv de filetat pentru țevi, ferăstrău pentru țevi, clește sau burghie, acestea sunt doar o parte din ustensilele cel mai des folosite în domeniul instalațiilor sanitare. 

Materiale opționale pentru instalații sanitare

Pe lângă materialele care sunt necesare în mod constant pentru lucrările de instalații, mai pot fi folosite și câteva materiale opționale, cum ar fi racordurile, robineții, filtre, fitinguri de rezervă, elemente izolatoare sau garnituri.  

Etapele montării instalațiilor sanitare (plan instalatii sanitare)

În situația în care ai nevoie sa montezi un sistem de instalații sanitare într-o locuință deja existentă, ar trebui să știi că montajul respectă câteva etape specifice și este indicat ca specialistul să-ți prezinte un plan instalatii sanitare.

Verificarea proiectului tehnic pentru montajul instalației sanitare

Montajul instalației sanitare se face întotdeauna în conformitate cu cerințele specificate în cadrul proiectului tehnic. Acesta este întocmit de către un proiectant și are în vedere necesarul de apă pentru imobil și calculul rezistenței la presiune și debit a elementelor sistemului (țevi, fitinguri, robineți, evacuare etc.). Totodată, se va stabili și tipul de material necesar a fi folosit în cadrul proiectului pentru că o instalatie apa rece va fi diferita de o instalatie pentru apa calda.

Oprirea alimentării cu apă 

Odată ce a fost consultat proiectul tehnic, pasul următor este acela de a opri alimentarea cu apă a coloanei. În acest sens este folosit un robinet special care închide practic o valvă, limitând astfel circuitul apei în interiorul instalației. Este important ca apa să fie oprită în timp ce se execută lucrări la nivelul instalației de apă, deoarece în caz contrar aceasta poate pune probleme la nivel de eficiență a sistemului. Faptul că se udă componentele sau că se pot produce inundații la interior reprezintă motivele principale pentru care este nevoie de oprirea alimentării cu apă atunci când se realizează instalațiile sanitare. 

Găurirea pereților 

În zonele unde se face trecerea țevilor sau instalarea acestora este nevoie de carotarea peretelui. Acest lucru ajută la eficientizarea spațiului și la protejarea instalației de șocuri mecanice. 

Montarea conductelor pe traseul instalațiilor sanitare

În funcție de tipul conductelor (de apă caldă sau de alimentare cu apă rece) se va face montarea conductelor pe traseu. În acest sens se face pregătirea țevilor, tăierea acestora la dimensiunile necesare, prelucrarea capetelor, montarea fitingurilor sau a garniturilor, pentru ca mai apoi să se treacă la pozarea conductelor în zonele necesare pentru realizarea instalației de apă. 

Racordarea la conducta principală a instalației sanitare 

Ultimul pas este acela de a racorda țevile la conducta principală a instalației sanitare. Țevile trebuie să fie foarte bine fixate, iar zonele de îmbinare trebuie să fie etanșate pentru a nu permite scurgerea apei. Pentru a face verificarea finală este nevoie să fie repornit robinetul de alimentare cu apă pe rețea,  dar numai după ce se efectuează inspecția elementelor instalației noi realizate. 

Greșeli de evitat în timpul montajului instalațiilor sanitare 

Lucrările de montaj aferente instalațiilor sanitare pot fi realizate chiar și în regie proprie, mai ales dacă vorbim despre o instalație sanitară casă la roșu (adică nefinisată), însă este important să fii atent la cele mai frecvente greșeli pe care le poți face atunci când performezi astfel de lucrări. Se recomandă să apelezi la specialiști în domeniul instalațiilor sanitare pentru montajul țevilor, deoarece aceștia cunosc detaliile de execuție și pot evita următoarele greșeli comune:

Strângerea forțată a racordurilor

Strângerea forțată a racordului poate pune o presiune foarte mare la nivel local în instalație, iar acest lucru poate conduce la cedarea acesteia. Este important ca strângerea elementelor să se facă ferm, dar fără a forța, evitând astfel problemele ce țin de cedarea elementelor instalației.

Aplicarea greșită a teflonului 

Teflonul are rol izolator în instalațiile sanitare și de apă, iar folosirea acestuia trebuie să respecte câteva reguli. Una dintre acestea este că teflonul se aplică doar pe suprafețe uscate, pentru a beneficia de aderență. De asemenea, teflonul trebuie aplicat uniform și întotdeauna în sensul de înșurubare al filetului. În caz contrar, atunci când va fi montat filetul, acesta va trage după el banda de teflon. 

Oprirea conductei principale 

Un aspect deosebit de important este cel al opririi conductei principale de alimentare cu apă. Este nevoie să faci acest lucru deoarece lucrările de montaj se realizează întotdeauna pe uscat, iar în plus dacă apa nu este oprită există întotdeauna pericolul producerii inundațiilor și implicit a deteriorării pereților și a elementelor structurale ale imobilului. 

Alegerea greșită a tipului de material pentru țevi

Cupru, PPR sau PEX sunt doar câteva dintre materialele care pot folosite pentru țevile folosite în cadrul instalațiilor sanitare dintr-o locuință și este important să știi cu ce este diferită o instalatie PPR baie de una la care se folosesc tevi din PEX. Este recomandat să discuți cu o echipă de specialiști pentru a ști clar ce tip de țevi să alegi pentru că durabilitatea și rezistență, conductivitatea termică, randamentul, expunerea la coroziune și dilatarea este diferită de la material la material.

Costuri (preturi) privind montajul de instalații sanitare 

Costurile pentru realizarea lucrărilor de montaj la nivelul instalațiilor sanitare sau orice alte servicii instalatii sanitare diferă în funcție de mai multe caracteristici. Așadar, dacă te întrebi 'cat costa instalatia sanitara la o casa', te invităm să citești în continuare.

Preturi materiale/manopera instalatii sanitare

Dacă tocmai ai căutat pe internet expresii precum 'preturi manopera instalatii sanitare ppr, instalatie ppr pret, preturi instalatori sau pret instalatie sanitara baie' află că pe de o parte este nevoie să fie evaluate dimensiunile instalatiiei sanitare și complexitatea lucrării, dar și necesarul de timp și de materiale ce trebuie să fie folosite pentru realizarea acesteia. Este recomandat să discuți cu o echipă de specialiști care să îți facă o ofertă completă care să includă manopera și materialele, pentru a avea o idee cu privire la costuri. Vei afla astfel detalii despre instalație sanitară baie preț, costurile pentru instalația sanitară a casei per total sau costurile pentru racordări de diferite tipuri, pentru a vedea ce preturi instalatii sanitare se practică și dacă prețul se încadrează în bugetul tău. 

Chiar dacă aceste tipuri de lucrări pot fi realizate și fără o firmă instalații sanitare, este recomandat să apelezi la profesioniști pentru a preîntâmpina eventualele probleme și pentru a te bucura de o lucrare durabilă și de calitate.

Suntem prezenti in toata Romania prin distribuitori si magazine fizice specializate.
Cere o oferta

Our Partners

Anpc SolSolutionare
TE-MA ROMÂNIA S.R.L.
Adresa: Prelungirea Ghencea 65, Bragadiru, jud. Ilfov
RegCom: J40/4075/2000
CUI: RO 12958415
teavainstalatii © 2024 toate drepturile rezervate
cross